Det var i lördags som ett ljussken lyste upp himlen för en kort sekund. Några minuter senare hördes ett muller. En av de som la märke till fenomenet var Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.
– Stora bolider siktas minst tio gånger per år, men den här var riktigt stor. Frågan är om vi överhuvudtaget kommer att uppleva något liknande under vår livstid, säger han.
Troligast är att boliden har sitt ursprung någonstans mellan Mars och Jupiter, eftersom det där finns en hel del asteroider. Nu gör Eric Stempels och hans kollegor sitt bästa för att beräkna var meteoriten kan ha landat. Men de beräkningarna är förknippade med svårigheter.
– Problemet är att det var molnigt över Uppland då så det finns inga kameror eller video på närområdet. Det finns dokumentation från Norge, Finland och Danmark men eftersom de ligger väldigt långt bort så det finns en påtaglig osäkerhet i de uppgifterna.
Förhoppningen är att kunna ge ett svar på var boliden kan ha landat inom en vecka. Men det är inte säkert att några fragment av stenen går att återfinna – hela stenen kan ha brunnit upp innan den nådde jorden.
Det kan låta som ett spännande uppdrag att själv ge sig ut och leta efter bolidens delar, men det är något som Eric Stempels avråder från.
– I nuläget är osäkerheten för stor för att veta exakt var man skall leta, och utan bättre information är det ingen bra idé att ge sig ut på privat område. Vi hoppas kunna få bättre resultat inom kort, och då även kunna informera markägarna. För att veta om en sten verkligen är en meteorit behöver man dessutom göra kemiska tester på labb.