Hassan, 23 år, satt i förvar i nästan två år

Den kristne konvertiten Hassan Fazali satt i Migrationsverkets förvar i två år, varje månad skenutvisades han. Nu ger migrationsdomstolen Migrationsverket bakläxan att utreda fallet igen.

Hassan Fazali är väldigt förtjust i tillvaron med djuren som har kommit att bli hans ansvarsområde på klostret i Alsike.

Hassan Fazali är väldigt förtjust i tillvaron med djuren som har kommit att bli hans ansvarsområde på klostret i Alsike.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala län2023-01-16 17:00

En av de nya unga nunnorna provar en klänning som en sömmerska håller på och syr åt henne. Syster Karin hjälper till med att nåla upp tyget. 

Alsike kloster som huserar flyktingar i nöd har blivit Hassan Fazalis hem efter 23 månader i Migrationsverkets förvar. Han har nyligen fyllt 23 år. Det har de medicinska bedömningarna fastslagit, då tänder och knän mättes. Men han ser äldre ut.

– Jag började jobba som åtta-åring. Från morgon till kväll sålde jag tuggummi i Iran. Det har varit ett liv med mycket stress innan Sverige och här blev stressen konstant. Jag har därför blivit så mycket gråare de senaste åren, säger han.

undefined
På Alsike kloster ska en av de nya nunnorna få sin klänning uppsydd av en sömmerska.

Han kommer egentligen från Afghanistan men tillhör minoritetsgruppen hazarer, varför hans föräldrar flydde till Iran för över 40 år sedan. Där levde de som flyktingar och när den stora flyktingvågen drog fram över världen 2015 hörde Hassan talas om att man kunde få flyktingstatus i Sverige. Som 13-åring flydde han ensam med smugglare via Turkiet och Grekland.

Han berättar att som invandrare som flytt illegalt till Iran levde han under ett konstant hot eftersom han kunde bli omhändertagen och skickad till kriget i Syrien. När han först kom till Sverige hamnade han i Stockholm där han till en början bodde i ett familjehem.

undefined
Hassan, afghansk kille som bor på Alsike kloster, har problem med utvisning & asyl,

– Jag kommer från ett land där Islam är nästan som en tvångsreligion. Mina föräldrar bad fem gånger om dagen och pappa ville att jag skulle läsa Koranen, men jag förstod den aldrig. När jag kom till Sverige kände jag att nu finns det ingen som tvingar mig längre. När en kristen vän berättade om kristendomen började jag undersöka den.

Han följde med denna vän till kyrkan och började läsa Bibeln och Koranen bredvid varandra för att se hur de skiljde sig åt.

– Här har vi en person som heter Mohammed som krigade och dödade massor av människor. Men Jesus krigade inte, istället sa han förlåt dina fiender och vänd andra kinden till. Efter att ha läst och tänkt och jämfört i ungefär två år, var jag med om en stark upplevelse en natt i häktet. Jag drömde om Jesus och valde sedan att överlåta mig själv till den sanna och kärleksfulla guden.

undefined
Hassan Fazali är väldigt förtjust i tillvaron med djuren som har kommit att bli hans ansvarsområde på klostret i Alsike.

På familjehemmet där han bodde var det flera muslimer bland de andra boende. Enligt Hassan var de på honom om att han borde be och vara en trogen muslim. Påtryckningarna övergick senare till trakasserier, berättar han. Samtidigt blev livet i Sverige allt svårare på flera andra sätt. Hassan fick avslag på sin asylansökan. Hans mamma, syster och systerns man och dotter som flydde strax efter honom för att möta honom i Sverige hörde aldrig av sig. Ju längre tiden gick desto starkare blev hans övertygelse att de hade drunknat när de färdades i gummibåtar över Medelhavet. 

– Jag hade tjatat på min familj att de skulle åka och när de inte dök upp blev ångesten och stressen värre för varje dag som gick. Samtidig fick jag av en läkare på Karolinska Institutet förstå att jag har fel på hjärtat men eftersom jag inte har uppehållstillstånd får jag ingen operation.

undefined
Syster Karin och Hassan Fazali på Alsike Kloster i Knivsta där han bor tillsammans med nunnorna och en handfull andra flyktingar som har en svår situation i Sverige.

Enligt Hassans journaler från Karolinska Institutet har han ett hål mellan förmaken och blod snurrar runt i lungkretsloppet. Det har gjort att hans högra hjärthalva är klart förstorad och leder till att han lätt blir andfådd och har svårt att klara av värme. Karolinska och Akademiska sjukhuset som numera har tagit över honom som patient har bedömt att utan operation är hans tillstånd dödligt. 

Hassan berättar att han för att dämpa ångesten i detta skede började ta droger. Eftersom han inte hade någon inkomst blev det snabbt svårt att finansiera missbruket. Killen som sålde knarket sa att han kunde tänka sig en lösning där Hassan stal kläder som han ville ha och betalade med dem. Inom kort var han föremål för en polisutredning och misstänkt för både stöld och narkotikainnehav. Tingsrätten dömde honom till två månaders fängelse och fem års utvisning. 

undefined
Hassan Fazali beskriver sin konvertering från islam till kristendom som ett val av en kärleksfull gud i stället för en bestraffande.

Efter att ha avsuttit sitt fängelsestraff skulle han utvisas från Sverige och hamnade i Migrationsverkets förvar först i Gävle, senare i Märsta och Kållered. När han överfördes till förvar begärde han ny prövning på grund av sin konversion.

– Varje månad dök mitt namn upp på listan över de som skulle utvisas och sedan togs det tillbaka. Den här stressen och att jag hela tiden hotades till livet av andra landsmän vid förvaren för att jag konverterat gav mig konstant dödsångest. Jag hamnade på sjukhuset i Danderyd mer än 20 gånger under den här perioden på grund av mitt hjärttillstånd. 

Syster Karin som jobbat med flyktingar i 40 år har sett mycket, men Hassans fall sticker ändå ut menar hon.

undefined
Syster Karin har träffat många asylsökande under sina år på Alsike kloster och hon tycker att Hassans fall sticker ut i hur illa han blivit behandlad av svenska myndigheter.

– När talibanerna 2021 tog över makten i Afghanistan dit han skulle utvisas, stoppade man utvisningarna dit och alla afghaner skulle få ny prövning och rätt till ett offentligt biträde, men Hassan fick inget biträde. Jag har fått bistå honom i förhandlingarna med Migrationsverket.

En vuxen som utvisas av allmän domstol på grund av brott kan hållas i förvar betydligt längre än de tolv månader som normalt är maxgränsen för att sitta i förvar. Det som gör Hassans fall extremt är att hans brott var så milt att det i många sammanhang hade kunnat leda till mildare påföljd och att han trots sitt allvarliga hjärttillstånd hölls kvar i förvar under pågående pandemi.

undefined
Hassan tittar med syster Karin på hennes plan för hur hon skulle vilja förändra klostret.

När Migrationsverket meddelade att alla utvisningar till Afghanistan upphört, släpptes Hassan ur förvaret. Han hade då ingenstans att ta vägen. Men genom en kompis i Uppsala fick han kontakt med Karin på Alsike kloster där han nu bor sedan ett och ett halvt år. 

– Hassan är till stor nytta här på klostret där han hjälper till med djuren och så hjälper han till med massor av praktiska saker, säger Syster Karin. 

– Det känns som att vi är en familj som följer Jesus. Jag kommer aldrig glömma syster Karin, säger Hassan.

Hassan plockar en snus ur en dosa och han och Syster Karin skämtar om att det är bättre än knark. 

undefined
Hassan Fazali konverterade från islam till kristendom sedan han kom till Sverige och såg att religion kunde vara något annat än det han lärt sig i uppväxtlandet Iran.

FN:s arbetsgrupp för godtyckligt frihetsberövande gav i april Sverige klander som första landet i EU på grund av Hassans fall. Hans sjukdomstillstånd samt det faktum att han både är hazar och konvertit gör livet i Afghanistan till en dödsfälla enligt hans advokat Mona Haghgou Strindberg som drivit hans fall till FN. 

– Myndigheternas godtyckliga bedömningar och hur de nonchalerat svensk lag har varit alarmerande. Det gäller både i förvarsfrågan och rätten till adekvat vård som FN riktar allvarlig kritik mot Sverige, men även prövningen i asylärendet. 

– Varken hans allvarliga hälsotillstånd, dödshoten eller den kristna tillskrivningen av honom har tagits på allvar, och inte heller har verket genomfört någon förnyad prövning av konversionen med hänsyn till att bedömningen gjordes 2019 och mycket har hänt sedan dess. Staten får inte utvisa människor till länder där de riskerar tortyr, säger Mona Haghgou Strindberg.

Nu ligger Hassans ärende hos Migrationsverket för fortsatt prövning efter Migrationsdomstolens återförvisning.

När UNT kontaktar Migrationsverket om Hassans ärende säger de att de inte skickar tillbaka människor som riskerar tortyr till Afghanistan och att konvertering kan leda till att man får asyl eftersom den som konverterat till kristendomen riskerar livet där. 

– Men det är upp till den sökande att göra sannolikt att man konverterat för att man har en genuin religiös övertygelse och inte av andra skäl. Migrationsverket kom i sin utredning 2019 fram till att Hassan då inte gjorde det sannolikt. Att man har döpt sig är i sig inte ensamt ett bevis på religiös övertygelse, säger Annica Dahlqvist presskommunikatör på Migrationsverket. 

Vad är det som saknas i hans berättelse?

– I beslutet skriver Migrationsverket bland annat att han inte kan berätta mer än ytligt om sin personliga resa från islam till kristendom och han visar brister i sin kunskap om kristendomen. Vi förstår att det kan finnas svårigheter med att förklara sina tankar och känslor men vi har ofta bara den berättelsen att utgå ifrån så det är viktigt att man faktiskt berättar, säger Annica Dahlqvist. 

Angående varför Hassan fick sitta hela 23 månader i förvar är detta enligt Annika Dahlqvist ett polisbeslut och inte något Migrationsverket råder över.  

Efter sju år i Sverige har Hassan lärt sig att leva med ovissheten om vad som ska hända med honom. På frågan hur han känner för om han skickas till Afghanistan där han aldrig har varit, svarar han lugnt.

– Om Gud vill att det blir så, så får det bli så. 

Utvisning efter brott

Beslutet om förvar kan, beroende på vilken grund förvarsbeslutet har fattats på, förnyas upp till maximalt tolv månader. Den som har blivit dömd till utvisning på grund av brott kan hållas i förvar längre.

Migrationsverket kan inte ge uppehållstillstånd till någon som är utvisad på grund av brott. Det är det bara migrationsdomstolen som kan. I Hassans fall innebär det att Migrationsverket ska se över hans fall en gång till och sedan ska det åter till migrationsdomstolen.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!