Upptäck Gårdskär i Älvkarleby kommun. Följer man Gårdskärsvägen från väg 76 till vägs ände kommer man till byns fiskehamn. I Gårdskär finns öppna landskap med djur som kor, hästar och får som betar i hagar – en härlig syn för de som är trötta på jäktande i storstan. Vill man liva upp Gårdskärupplevelsen kan man även besöka bilträffen på idrottsplatsen Slåttervallen på onsdagskvällar under sommaren. Då brukar det komma ett 100-tal veteranbilar och motorcyklar.
Gå upp i Skekarsbotornet i Heby kommun. Om du orkar dig upp för de 94 trappstegen i Skekarsbotornet blir du belönad med en utsikt utöver det vanliga. Här finns chans att se både havsörn och fiskgjuse, och blåser det kan det dessutom svaja till lite uppe i tornet. Skekarsbotornet ligger 20 meter över marken i Färnebofjärdens nationalpark där Nedre Dalälven utgör brytpunkten mot den biologiska norrlandsgränsen. De två klimatgränserna som möts bildar ett rikt djur- och naturliv med inslag från både södra och norra Sverige.
Besök Flottsunds fyr i Knivsta kommun. Fyren sattes upp 1929 och blev i december 2008 ett byggnadsminne på grund av sitt kulturhistoriska värde. Den sex meter höga fyren är i originalskick och uppfanns av Gustaf Dalén som 1912 fick Nobelpriset i fysik för sina uppfinningar. Fyren helrenoverades 1996 och är sedan dess i bruk dygnet runt från april till oktober. Beläget vid Ekoln precis vid ingången till Fyrisån är det ett perfekt resmål för att avnjuta kulturhistoria och samtidigt ta sig ett dopp.
Ta båten från Sigtuna till Skokloster och Stockholm. Resan genom Mälaren och Kungsleden är möjlig mellan andra juli till 15 augusti på fredagar och helgdagar. M/S Evert Taube avgår från ångbåtsbryggan och båtfärden kan bli en heldagsutflykt med möjlighet till flera olika nöjen. Skokloster slott har gratis inträde så varför inte kombinera en slottsvandring med egen picknick i trädgården? Under turen stannar båten även vid Bolinder strand.
Cykla till Skälsjön i Tierp. Redan på 1600-talet började vägar anläggas i skogarna kring Lövstabruk. Under flera århundraden användes grus- och sandvägarna i huvudsak för transporter av kol och annat till det stora bruket på orten. Efter att bruket lagts ned har vägarna använts för andra ändamål – bland annat träning av travhästar. I dag är det många som även nyttjar de drygt två mil med skogsvägar för cykling eller löpning. Är man sugen på att ta sig en sväng med cykeln kan man utgå från baksidan av herrgården och ta den väg som går ner till Skälsjön, öster om Lövstabruk. Längs med den finns flera ännu mindre vägar man kan vika av på och testa. Alternativt finns även en knutpunkt i södra delen av bruket, bakom det stora stallet, om man vill ge sig ut på någon av vägarna. Glöm inte GPS:n.
Bada på Aspbobadet i Östhammar. Förutom den klassiska sommarstaden Öregrund med sina idylliska trähus och vackra hamnområde finns det även sommarpärlor inåt landet i Östhammars kommun. Österbybruk är ett av dem. Där går det att finna flertalet sjöar att bada i, som exempelvis Aspbobadet. Här finns två fina badplatser där den östra av dem har en sandstrand. Börja där, och knalla sedan bort längs med den cirka två kilometer långa stigen till den andra.
Har du några egna favoriter? Tipsa oss!