Här är kommunerna som är otryggast – och tryggast

Knivsta befäster sin plats som en av Sveriges tryggaste kommuner. Den otryggaste kommunen i länet är Älvkarleby, enligt MSB:s och SKR:s årliga ranking.

Knivsta rankas fortfarande som Sveriges tredje tryggaste kommun. Först ligger Hammarö kommun och Värmdö är tvåa.

Knivsta rankas fortfarande som Sveriges tredje tryggaste kommun. Först ligger Hammarö kommun och Värmdö är tvåa.

Foto: UNT arkiv

Uppsala län2022-01-05 20:00

Knivsta är fortsatt en av Sveriges tryggaste kommuner, enligt en ny rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Kommunen behåller tredjeplatsen på årets ranking, där statistik för personskador, bränder, anmälda våldsbrott och stölder sammanställts.

Att Knivsta placerar sig så högt stämmer överens med andra pendlingskommuner nära storstäder. En förklaring är att olyckorna är färre i kommuner där många jobbar på annan ort eftersom många olyckor sker i samband med arbete.

undefined
Antal anmälda våldsbrott per 1 000 invånare i Knivsta är 5,9, vilket är lägst i Uppsala län. Detsamma gäller antalet anmälda stölder (18,7). Uppsala kommun har 42,6 anmälda stölder per 1 000 invånare, mer än dubbelt så många. Arkivbild.

Lägst trygghet syns i mindre kommuner långt ifrån storstäder och otryggast i Uppsala län är, enligt rapporten, Älvkarleby på plats 137 av 290. Kommunen har tappat hela 53 placeringar jämfört med förra året.

Enköping, som rankades som länets otryggaste kommun i fjol, har tappat nio placeringar till plats 102. Även Tierp, på plats 100, har minskad trygghet med tio placeringar. Detsamma gäller Heby som hamnar på 90:e plats, vilket är 23 placeringar sämre än förra året. Östhammar halkar ner elva steg till plats 57.

undefined
Knivsta har lägst siffror i Sverige – 5,5 per 1 000 invånare –när det gäller personskador som krävt sjukhusvård.

Mer positivt ser det ut för Håbo som klättrar fyra steg till plats 15. I Uppsala har tryggheten ändrats marginellt och länets största kommun hamnar på plats 28, ett bättre än i fjol men fyra placeringar bättre än för två år sedan. Även Sigtuna kommun förbättrar sin position från plats 145 till 109.

Statistiken i årets rapport bygger på uppgifter under 2020 och påverkas därför av coronapandemin.

Årlig trygghetsrapport

Rapporten ”Öppna jämförelser – trygghet och säkerhet 2021” är framtagen av MSB och SKR och kom den 29 december. Den bygger på nationell statistik från Socialstyrelsen (SoS), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Statistiska centralbyrån (SCB), Brottsförebyggande rådet (Brå) och SOS Alarm AB.

Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!