På frågan "Vilken eller vilka frågor är viktigast för dig där du bor?" svarar 49 procent sjukvård. En dryg tredjedel av alla länsbor tycker att skola och utbildning är allra viktigast. Nästan lika många prioriterar lag och ordning. Därefter kommer invandring och integration, sedan klimat och hållbarhet.
Sifo-undersökningen är genomförd av Kantar public. Totalt har 1 001 personer som bor i Uppsala län svarat. Dessa representerar länets befolkning vad gäller bland annat ålder och kön.
Högerväljare värderar lag och ordning högt
Man har också frågat Uppsala läns invånare vilket riksdagsparti de kommer att rösta på. Baserat på detta resultat blir det tydligt att lag och ordning är viktigare för länsbor som röstar på M, KD och SD i riksdagsvalet, än för väljare som röstar rött eller grönt.
Sjukvården ligger högt för samtliga väljare. För de som röstar S, V, L, C och KD är den allra viktigast.
Av de länsbor som röstar på MP i riksdagen har 63 procent uppgett att klimat och hållbarhet är viktigast. Samma siffra för Vänsterpartiet är 52 procent och för Centerväljarna 39 procent.
Av alla som röstar på SD uppger 61 procent att invandring och integration är viktigast.
Fem procent av de tillfrågade har svarat att de inte vet vilken som är deras viktigaste lokala fråga.
Kvinnor prioriterar sjukvård
Bland länets män uppger allra flest, 46 procent, att lag och ordning är den viktigaste frågan. Näst flest män (40 procent) prioriterar i stället invandring och integration. Motsvarande andelar hos länets kvinnor är 34 procent som väljer lag och ordning som sin viktigaste fråga och 29 procent som uppger invandring och integration.
Kvinnor i Uppsala län (62 procent) värderar sjukvården högst. Bland männen säger 36 procent att sjukvården är viktigast.
Vad gäller klimatet ligger den frågan högst hos 27 procent av männen och 37 procent av kvinnorna i Uppsala län.
Klimatet ligger högst hos länets yngsta väljare
Den viktigaste frågan för personer i länet mellan 18 och 29 år är klimat och hållbarhet. Över hälften av dem, 52 procent, har angett just detta.
I åldersgruppen 30-49 år är det invandring och integration som är viktigast (44 procent).
Hos 50-64-åringar och de mellan 65 och 79 år är sjukvården högst på listan (55 respektive 62 procent).