26 stycken Freja och 31 stycken Liam var det som kom till världen förra året i länet. Och deras föräldrar följde namntrenderna i Sverige i stort – Liam var näst mest populärt, Freja kom på plats fem. Det visar statistiken från Statistiska Centralbyrån som presenterades på tisdagen.
Men varför toppar just Liam och Freja?
Enligt Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, är det svårt att dra några slutsatser utifrån varje län eftersom det är så få namnbärare i varje.
– Men generellt brukar man kunna se att storstadslänen ligger lite i framkant. Det föds också fler barn där, och då märks trenderna tydligare.
Vad gäller pojknamnens etta och tvåa – William och Liam – så har de hållit sig i toppen länge nu, berättar Katharina Leibring.
– Det är lite intressant med William, för nu är det många vuxna som kanske föder egna barn som heter det, ändå fortsätter det vara populärt. En William behöver inte längre vara en ung person.
En anledning till att de två namnen är så populära kan vara att de är internationella.
– Och med William kan också slänga in ett H eller ett enkel-v.
Men Freja känns däremot inte så internationellt?
– Fast Freja med y är lite poppis i England och USA. Och vi har ju en del nordiska namn som blir populära, som Astrid och även Loke och Thor tidigare år.
En annan trend som syns är att det finns fler unika namn, enligt SCB. Andelen barn som får något av de mest populära namnen har minskat.
– Ja, det är en större variation. Mer individuellt, säger Katharina Leibring.
Det allra populäraste flicknamnet i Sverige förra året blev Astrid, som knuffade ner Alice från förstaplatsen efter sex år. Henrik Lidbjörk och sambon Anna Bergström, som bor i Uppsala, har en ettårig dotter som heter Astrid. Hon fick det namnet av flera anledningar, bland annat för att det finns en koppling till släkten samt att det är ett namn som de flesta känner igen och inte behöver bokstavera.
– Vi tänkte att namnet inte var så speciellt och inte heller det allra vanligaste, men så blev det i alla fall, skrattar Henrik åt det faktum att namnet toppar listan.
Hur känns det att namnet är populärast i Sverige?
– Det känns kul, men det är inget vi bryr oss om jättemycket. Vi var rädda att det är lite för populärt men hittills har vi inte träffat så många med det namnet.