Handlaren: "Kunder kan dra kniv för en chipspåse"

Nu kan personer som begår brott i butiker portas med stöd i lagen. Möjligheten välkomnas av handlaren Erik Ohlström. Men om förbuden ska ge effekt behöver ärendena hanteras snabbt av åklagare, konstaterar han.

Erik Ohlström, handlare på Ica Torgkassen i Uppsala, välkomnar den nya lagen. "Det är bra om det kan hjälpa butikerna mot brott, vilket sker i princip varje dag."

Erik Ohlström, handlare på Ica Torgkassen i Uppsala, välkomnar den nya lagen. "Det är bra om det kan hjälpa butikerna mot brott, vilket sker i princip varje dag."

Foto: Lars Johansson

Uppsala län2021-03-03 12:03

Den nyinstiftade lagen om tillträdesförbud till butik ger butiker nya möjligheter att motverka brott. Erik Ohlström, handlare på Ica Torgkassen i Uppsala, bekräftar behovet av lagen. 

– Det är bra om det kan hjälpa butikerna mot brott. Vissa individer är återkommande så där vore det bra att kunna sätta tillträdesförbud.

Erik Ohlström tror att både stölder och hot i butiker är vanligare än många tror. Han upplever dessutom att problemen ökat de senaste åren. 

– Det är en aggressivare ton i samhället. Kunder kan dra upp en kniv för en chipspåses skull. Framför allt är det yngre personer som inte accepterar att bli tillsagda. Det kan bli väldigt otäckt, säger han. 

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel undersöker kvartalsvis tryggheten i sina medlemmars butiker. Livsmedelshandeln är den delbransch som är hårdast utsatt för brott, visar deras senaste undersökning. 

Antalet brott i butiker ökade från 2019 till 2020, såväl riksomfattande som i Uppsala län. Svensk Handels undersökning visar att 43 procent av länets butiker utsatts för hot, våld, stöld eller inbrott varje månad under 2020. 

På Ica Torgkassen sker stölder varje vecka, uppger Erik Ohlström. Samtidigt som han välkomnar den nya lagen om tillträdesförbud menar han att handläggningstiden blir avgörande för om butiken kommer att använda sig av den.

– Det beror helt på hur krångligt det blir att använda lagen. Tar det ett halvår att få i kraft ett förbud är det inte värt det. 

Enligt riksdagens beslut ska en person kunna förbjudas att vistas i en butik om det finns risk för att den personen begår brott eller allvarliga trakasserier i butiken. Det är åklagare som beslutar om förbudet, och den som bryter mot ett tillträdesförbud ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Riksdagsbeslutet anger också att handläggning av ärenden av denna typ ska ske ”skyndsamt”. 

– Det finns ännu ingen närmare reglering kring hur snabbt det ska gå, säger Peter Lundkvist, vice överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.

Hastigheten avgörs av hur mycket underlag det finns om personen sedan tidigare, och hur snart den berörde personen kan höras av polis. 

– Enligt lagen ska åklagaren särskilt beakta om personen tidigare begått brott i anslutning till butiken, förklarar Peter Lundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!