En ny studie från SCB, Statistiska centralbyrån, som är baserad på svar från runt 74 000 elever som examinerats från gymnasieskolorna 2017, visar att störst andel av de som väljer att plugga vidare inom ett år kommer från Uppsala.
Dryga 45 procent av eleverna på Uppsalas gymnasieskolor, som deltagit i undersökningen, har börjat plugga på högskolan inom ett år efter sin gymnasieexamen. Även i Knivsta kommun väljer mer än var tredje ungdom, 39,7 procent, att plugga vidare inom ett år efter att de gått ut gymnasiet.
– Jag har svårt att se att det är negativt att många vill plugga vidare direkt. Det är ganska tydlig slagsida för kommuner med högskola som stor profil för sin kommun i studien. Finns det akademisk kultur och tradition så finns det en fördel att ta sig vidare för eleverna, säger Daniel Eskilson, biträdande utbildningsdirektör på Uppsala kommun, och fortsätter:
– Vårt mål är att alla ska vara bra preparerade inför vuxenlivet. Om det är att plugga vidare direkt, ta ett sabbatsår eller börja jobba direkt, är upp till var och en.
Efter fem år var den siffran 71,5 respektive 64,5 procent.
Är det bara positivt att unga vill plugga vidare direkt eller finns det några nackdelar?
– Det är klart för vissa individer att det kan bli en pressande situation och om det upplevs som press att ta sig direkt in på universitetet så kan den vara negativ. Men sen vet vi att många trivs i universitetsstudiemiljö vilket bidrar till att man mår bättre.
I andra kommuner i länet, som Östhammar och Tierp, är det betydligt färre som väljer att plugga vidare. Efter ett år valde 21 respektive 21,4 procent att plugga vidare och efter fem år 37,1 respektive 35,7 procent.
I både Heby och Håbo kommun var det under 20 procent av eleverna, 16,7 respektive 19,0, som började plugga på högskolan inom ett år efter sin studentexamen. Däremot är det betydligt fler som valt att börja plugga igen senare i båda kommunerna. I Heby har 43,5 procent av de som tog studenten börjat plugga igen och i Håbo 50,6.
Älvkarleby är den enda kommunen i Uppsala län som det inte finns statistik för i undersökningen. Detta då kravet har varit att minst 100 elever eller fler ska ha examinerats sommaren 2017. Vilket det alltså inte gjort i Älvkarleby.