Pandemin dämpar måhända aptiten för restaurangbesök, men många vill lyxa till det därhemma.
– Vi har märkt av en ökning av vår försäljning. Vi omsätter idag cirka 300 miljoner kronor och det har ökat hela tiden, säger Dirk van der Krogt, vd på Andersson & Tillman, Upplands största charkfabrik.
Vanligtvis säljs det cirka 100 ton chark, gris- och nötkött i veckan på Andersson & Tillman. Företaget har ett slakthus, Lövsta kött, strax utanför Uppsala – där jobbar 30 personer som slaktar både grisar och nötkreatur.
Företaget jobbar även med Strömsbergs slakteri i Tierp – där slaktas nöt.
– Det är ungefär 10 000 nötkreatur som vi styckar på årsbasis, och 200 i veckan.
Men företaget har även en charkfabrik i Boländerna i Uppsala. Där jobbar ungefär 50 anställda. Fabriken tar in 140 grisar om dagen.
– Vi styckar 30 000 grisar om året, säger Dirk van der Krogt.
Totalt är det 300 bondgårdar i Uppland, bland annat i Älvkarleby och Tierp, som samarbetar med dem. Sju av dessa gårdar levererar grisar. De största grisleverantörerna är från bland annat Uppsala, Märsta, Knivsta och Heby.
Fabriken säljer kött till hela Uppland, inklusive halva Stockholm, samt Västerås och Gävle.
– Vi är de enda som håller på med gris i lite större skala i området. Närmaste grisslakterierna finns annars i Rättvik eller Skövde, säger han.
UNT besöker charkfabriken i Boländerna några dagar innan julafton – då fokus är mer på leveranser.
– Det mesta är färdigproducerat. Julskinka börjar till exempel produceras redan efter sommaren.
En gris motsvarar 18 kilo julskinka. Med tanke på att de säljer ungefär 80 000 kilo julskinka så kan de inte bara förlägga jobbet till några veckor före jul.
– Vi sparar julskinka redan från och med den här veckan till nästa år. Vi står och styckar gris nu, och skinkan fryser vi till nästa år. Och så lägger man undan en liten volym varje vecka så att man till slut får ihop det till nästa jul. Man börjar koka julskinkorna i augusti, säger han.
Andersson & Tillman står för runt en procent av alla grisar som slaktas i Sverige. Den största aktören är bondekooperativet Danish crown, en av Europas största producenter av svinkött.
Den näst största aktören är finska koncernen HKScan.
I hela Sverige slaktas 2,5 miljoner grisar om året. Nämnda två stora köttproducenter slaktar nästan en miljon grisar vardera.
Andersson & Tillman ägs av fem lokala entreprenörer, den mest kända är Ulf Lindvall från Lindvalls kaffe.
Dirk van der Krogt berättar att grisarna lever ett halvår på gårdarna. De slaktas med hjälp av koldioxidbedövning, en metod som kritiserats av föreningen Djurens rätt på grund av att det anses framkalla stort obehag och starka kvävningskänslor hos djuren. Men alltjämt är koldioxid den vanligaste bedövningsmetoden för grisar i Sverige, enligt Dirk van der Krogt.
– Då grisar är sociala och är ett flockdjur anses koldioxid som den bästa bedövningsmetoden. Det går två eller tre grisar i en hiss ned till en koldioxidkammare. Det tar några sekunder att söva dem. Och så hissas de upp igen, och de avlivas genom avblodning.
Charkfabriken Andersson & Tillman jobbar med SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, för att forska fram bättre bedövningsmetoder, berättar Dirk van der Krogt.