I Sverige finns över 1 400 bygdegårdar, varav 81 i Uppsala län. 90 procent sköts av ideellt arbetande eldsjälar som underhåller gårdarna såväl praktiskt som ekonomiskt. Ofta är det svårt att hitta ideell arbetskraft, något som Vendels bygdegård, Blå Wingen och Staffansgården alla är överens om. Likaså vittnar de om svårigheten att engagera den yngre generationen, de som en dag kommer ärva och förvalta gårdarna.
– Det svåraste för oss är att hitta eldsjälar som ställer upp, just nu är jag själv att ta hand om gården, säger GunInger Sahlberg, som arbetar på Staffansgården som står mitt i Knivsta.
Gården ägs av orienteringsföreningen Långhundra IF och det finns en aktiv skara barn och ungdomar i föreningen.
– Innan min man dog var han väldigt duktig på att gå till skolorna och få in nya orienterare.
GunInger Sahlberg tror att om man är där från tidig ålder så kommer Staffansgården att ses som någonting mer än bara ett hus,
– Vi har också en karateklass i huset två gånger i veckan. De tycker att det är fantastiskt att vara här, Staffansgården har blivit deras dojo.
Men den senaste tiden har det visat sig svårare att få in nya barn och ungdomar. Såklart på grund av pandemin, men också för att GunInger arbetar helt själv med gården.
Bygdegården Blå Wingen i Husby-Långhundra har insett vikten av kulturens lockelse. Sedan länge har de haft Knivsta kommuns enda biograf och just nu bygger de en ny ungdomsverksamhet. Där ska det finnas möjlighet för gaming.
– Vi har dragit in fiber och tanken är att bygga ett uppehållsrum där ungdomarna kan umgås och ha LAN till exempel, säger Nina Pihl ordförande i Blå Wingen.
– Det är alltid svårt att få in unga. Jag tror det är bra om de känner att det finns möjlighet att vara med och känna sig delaktiga.
Även Vendels Bygdegård i Tierps kommun har investerat i det digitala. Med 50 datorplatser och en stor satsning på e-sport sticker de ut.
– Vi har några ledamöter vars barn är väldigt intresserade av spel och e-sport. Då kom vår kassör, Tanja Handstedt, på idén att söka bidrag. På den vägen är det, säger Magnus Johansson, ordförande i Vendels bygdegård.
Satsningen har visat sig framgångsrik. I höstas fick de utmärkelsen ”Årets Gemenskapare” under Bygdegårdarnas Riksförbunds nationella träff.
Magnus Johansson menar att det viktigaste för att nå ut till yngre handlar om att arrangera evenemang som faktiskt intresserar dem.
– Vi har även börjat med motorverksamhet. Då kommer de äldre ungdomarna också.
Trots att gårdarna upplever svårigheter ser Bygdegårdarnas Riksförbund goda resultat i sin statistik.
– Det går bra för ungdomsverksamheterna i distriktet och jag gläds varje år när jag får rapporterna från gårdarna i länet. Österundagården norr om Enköping har till exempel en väldigt stor barn- och ungdomsverksamhet, säger Lars Ling, informationsansvarige i Uppsala Bygdegårdsdistrikt.
Utöver sporten så märker Lars även av den växande digitala närvaron på gårdarna, en utveckling som Riksförbundet försöker underlätta med ekonomiskt stöd.
– Det går ingen nöd på oss, snarare tvärt om. När vi har så god ekonomi i distriktet som vi har ska inte pengarna samlas på hög. Det ska investeras för att skapa verksamhet. Vi står inför en generationsväxling på gårdarna och måste se framåt.