Ballonger, zeppelinare samt montrar i massor. Två av hallarna på Fyrishov har blivit skådeplats för årets gymnasiemässa och ljudnivån är hög. Det minglas för fullt och utanför salarna pågår dansuppvisningar och elever från musikutbildningar spelar låtar.
Mitt i vimlet står Maya Dahbour och Wilma Ström som går i nian på Nannaskolan. De har varit på mässan i två timmar och har hunnit med att prata med elever och lärare från flera gymnasieskolor.
Vad är viktigt när ni ska välja en skola att söka till?
– Hur eleverna och lärarna är och hur stor den är. På en liten skola med färre elever lär man känna varandra lättare, säger Maya Dahbour.
Hon lutar åt Internationella gymnasiet. Wilma Ström är mer osäker.
– Jag måste bestämma mig tills i februari, så det är lite stressigt, säger hon.
På torsdagen hade kommunala och fristående gymnasieskolor och gymnasiesärskolor från Uppsala, Tierp och Östhammar bjudit in till mässa. Målet är att alla som ska söka till en gymnasieutbildning nästa år ska få svar på sina frågor och funderingar.
En av dem som gärna berättar om sin utbildning och skola är Deizia Wallin. Hon läser Mode och design på Hagströmska gymnasiet.
– Jag tänkte välja naturvetenskaplig linje på en annan skola, men kom fram till att det inte var min grej. Och jag har alltid varit intresserad av mode så då hamnade jag här, säger hon.
Deizia Wallin är nöjd med sitt val och rekommenderar sin utbildning till andra.
Hur pass ärlig är du när någon ställer frågor om skolan?
– Jag försöker att vara helt ärlig. Vår rektor har sagt till oss att vi inte ska hålla inne med något vi inte är nöjda med utan svara ärligt.
För Adrian Beliser Sierpe, som går i klass 9D på Valsätraskolan, är några frågor extra viktiga att ställa till elever och lärare på gymnasieskolorna.
– Jag vill veta hur schemat ser ut och hur maten på skolan är, säger han.
Montrar och skålar med godis i all ära. Ett av de mest populära inslagen på mässan är ändå en blå, smurfliknande figur från Fyrisskolan. Gestalten vinkar glatt och har sällskap av Markus Lundgren, från samma skola.
– Det folk undrar mest över är vilka inriktningar som finns på skolan och vad som skiljer dem åt, säger han.
Förutom elever och lärare från gymnasieskolorna fanns flera studie- och yrkesvägledare på plats för att svara på frågor.