Ingen av de etablerade koalitionerna i Region Uppsala lyckas samla en majoritet enligt resultatet i opinionsundersökningen som utförts av opinionsinstitutet Kantar.
Det nuvarande blågröna styret med M, L, C, KD och MP får ett väljarstöd på 44 procent (49 procent i valet 2018). De rödgröna med S, MP och V får 46 procent (42 procent 2018). Den tidigare Alliansen, med M, KD, L och C skulle få 40 procent (43 procent 2018). Ett mittenstyre med S, MP, C och L samlar totalt 45 procent.
Nästa mandatperiod utökas regionfullmäktige från 71 till 101 mandat. Det innebär att 51 mandat krävs för att få majoritet. Räknar man om resultatet i väljarundersökningen till mandat skulle dagens blågröna koalition få 46 mandat.
De rödgröna partierna med S, MP och V samlar 48 mandat medan den gamla alliansen med M, L, C och KD får 41 mandat.
När man mäter opinionen i ett län blir dock osäkerheten större än på riksplanet, vilket gör att inga partier kan känna sig säkra på utgången.
Till skillnad från på riksplanet vill inte Moderaterna regera Region Uppsala tillsammans med Sverigedemokraterna. KD är det enda parti som inte säger nej till SD. Det mesta talar för att det kommer att krävas kompromisser från alla sidor för att sy ihop en överenskommelse i förhandlingarna.
När man frågar partierna inser man att det kommer att bli svårt att få ihop en stabil majoritet efter valet. De båda huvudmotståndarna S och M ser heller inte en storkoalition, där båda partierna ingår, som ett möjligt alternativ efter valet.
De borgerliga partierna i den gamla alliansen för fram det nuvarande blågröna samarbetet som sitt huvudalternativ. Eftersom ingen av dem är beredd att inleda ett organiserat samarbete med SD eller V är det också deras enda väg mot makten. Enligt mätningen skulle ett blågrönt samarbete dock bli ett svagare styre än dagens koalition.
– Det är det blågröna samarbetet som är mest aktuellt just nu. Det ser jag som den möjliga och troliga koalitionen. SD är inte aktuellt. Dels delar vi inte värdegemenskap med dem, och jag har heller inte sett någon mätning där en sådan koalition skulle vara möjlig och större än de blågröna, säger Emilie Orring (M).
Miljöpartiet å sin sida för inte fram något huvudalternativ utan vill hålla flera dörrar öppna.
– I första hand vill vi se vår position efter valresultatet och förvalta det på bästa sätt för att få så mycket grön politik som möjligt. SD är uteslutna, i övrigt är vi pragmatiska och öppna för samarbeten, säger Hans Wennberg (MP).
Socialdemokraterna ser V, MP, C och L som de partier de främst vill samarbeta med.
L och C säger dock kategoriskt nej till både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet, som är det parti som ökar mest i opinionsmätningen, är å andra sidan inte alls lika avvisande till ett samarbete högerut med mittenpartierna.
– Man får laga efter läge. Vi är inte överens med dem i allt, men så här ser verkligheten ut i dag och vi har inga principiella invändningar mot L och C, säger Neil Ormerod (V).
Förra gången V satt med i ett rödgrönt styre lämnade partiet majoriteten under mandatperioden. Hur tänker ni i den frågan nu?
– Inriktningen är inte att lämna ett samarbete. Det vi säger är att det måste bli förbättringar för personalen. Det såg vi inte att det kunde bli förra gången. Det var därför vi lämnade då, säger Neil Ormerod.