Migrationsverket presenterade på onsdagen fördelningstal på läns- och kommunnivå när det gäller mottagandet av ukrainska flyktingar enligt massflyktsdirektivet. Syftet med fördelningstalen är att säkerställa ett jämnare mottagande över landet.
Fördelningen bygger på ett scenario att 76 000 flyktingar kommer till Sverige fram till midsommar.
Efter 1 juli träder en lagändring i kraft och därefter placeras flyktingarna i kommunerna.
Av alla 76 000 föreslås Uppsala kommun ta emot totalt 1 577 flyktingar.
– Det kommer såklart blir en utmaning, Uppsala kommun har ju bostadsbrist. Men vi kommer göra vad vi kan, säger Karin Sundström, samordnare för flyktingmottagandet i Uppsala kommun.
Enligt Migrationsverkets förslag ska Heby kommun ta emot 115 ukrainska flyktingar, men enligt kommundirektör Emma Burstedt är det för tidigt att säga hur kommunen ställer sig till det.
– Vi håller på att bilda oss en uppfattning om vad det innebär om förslaget på fördelning ligger fast, säger hon.
För Tierp innebär fördelningen att man ska kunna ta emot 149 flyktingar.
– Utifrån de siffror som redovisas i dag klarar vi av att uppfylla kravet, säger Helena Carlsson, kommundirektör i Tierps kommun.
Östhammar ska enligt förslaget ta emot 254 flyktingar från och med den 1 juli.
– Det är bra att vi nu har något att förhålla oss till. Det har vi väntat på eftersom det är en viktig planeringsförutsättning. Men vi vet att det finns ett starkt engagemang bland medborgarna och vi som kommun kommer att göra vårt bästa för att hjälpa de här människorna i nöd, säger Lennart Jonasson, projektledare och ansvarig för Östhammars kommuns samordning av att ta fram bostäder för nyanlända.
Enligt förslaget ska Enköping ta emot 305 personer.
– På det stora är min bedömningen att vi klarar av detta, säger kommunalrådet Ulrika Ornbrant (C).
I Håbo är siffran 184.
– Om man ser till övriga kommuner i Uppsala län så ser siffran rimlig ut i dagsläget, men sen handlar det även om vilka förutsättningar som vår kommun har, respektive vad andra kommuner har. Det här är ett beslut som vi har väntat en ganska lång tid på och det är bra att vi äntligen får veta vad som förväntas av Håbo kommun. Det råder fortfarande oklarheter i beslutet som vi väntar svar på, men det ger oss lite mer att arbeta med, säger Helene Zeland Bodin (C), kommunstyrelsens ordförande i Håbo.
Känns det möjligt för kommunen att ta emot 184 personer om det skulle behövas?
– Informationen är mycket färsk då den kom under onsdagseftermiddagen. Men jag upplever i nuläget att det är möjligt för vår kommun att ta emot dessa.
Enligt Anders Badner, kommunikatör med inriktning krisberedskap, har länsstyrelsen en samordnade och stöttade roll gentemot Migrationsverket och kommunerna i detta.
– Siffrorna som nu figurerar är förslag som det nu ska jobbas vidare med på regional nivå mellan olika aktörer bland annat Migrationsverket och kommunerna. Det kan innebära både justeringar uppåt och nedåt, säger Anders Badner, kommunikatör på länsstyrelsen.