I fjol sjösatte polisen en satsning på att lösa så kallade kalla fall i Polisregion Mitt, där Uppsala län, Västmanlands län och Gävleborgs län ingår. Gruppen skulle vara verksam i ett år.
Men projektet förlängdes sedermera med ytterligare ett år och den nuvarande planen är att det ska permanentas.
– Förra projektet gjorde ett fantastiskt jobb med att samla in gamla fall. De har granskat ett antal ärenden och dragit en massa slutsatser. Nu är det upp till oss att ta tillvara på slutsatserna, säger Henrik Sundling, som tagit över rollen som projektansvarig från Kenneth Ågren.
Arbetet sker i flera steg. Först och främst ska en metod för att granska fallen utmejslas.
– Vi måste titta på vilka beslag och vilka spår vi kan använda för att göra nya undersökningar. Om det finns några framgångsfaktorer och något i materialet som gör att vi kan ta nya tag så prioriteras det fallet. Det här är alltså långt innan man börjar prata med någon, säger Henrik Sundling.
Totalt arbetar fem personer med projektet.
På projektets bord ligger flera uppmärksammade fall, bland annat ett där en 25-årig man hittades skjuten utomhus i Librobäck i Uppsala 2002 och ett där en 50-årig man hittades död på Studentvägen i Uppsala 2017. Totalt ansvarar projektet för 18 fall som ägt rum mellan 1986 och 2018 på olika platser i Polisregion Mitt.
Henrik Sundling är hoppfull inför utsikterna att kunna lösa något av brotten. Det faktum att brotten ofta har många år på nacken kan ha vissa fördelar, som att lojaliteter mellan inblandade luckras upp. Men de överskuggas lätt av de negativa konsekvenserna.
– Alla brott är en färskvara. Minnesbilder förändras och platser byggs om. Man måste arbeta på ett annat sätt när man har den förflutna tiden som motståndare. Men min åsikt är att mord aldrig får falla i polisiär glömska, säger Henrik Sundling.
Polisens tekniska möjligheter att nysta upp äldre brott hamnade nyligen i blickfånget i samband med lösningen på Linköpingsmordet 2004, då en misstänkt gärningsman tidigare i somras kunde gripas. Moderna tekniska innovationer är ofta till stor hjälp – men samtidigt finns det vissa omständigheter som inte går att göra särskilt mycket åt.
– Vi drabbas av den gamla tekniken. Ett ärende som bara finns på papper hamnar inte automatiskt i vårt senaste utredningssystem. I vissa fall har vi utredningen helt och hållet på papper, och vissa förhör finns till exempel bara på VHS-band. Vi har också haft olika anmälningssystem genom åren där datan inte alltid överförts.
Men även om projektet gör framsteg behöver det inte nödvändigtvis innebära att man kommer närmare en fällande dom.
– Vi måste också kontrollera juridiken. Är den aktuella brottsrubriceringen mord eller något annat, till exempel grov misshandel och vållande till annans död? Vi måste även ta hänsyn till åldern på den misstänkta gärningsmannen. Sådana saker kan göra skillnad om brottet ska preskriberas eller inte, säger Henrik Sundling.
Så småningom hoppas polisen att vissa av brotten kan utredas, men först väntar en granskning av brotten. Om allt går enligt planerna ska granskningen påbörjas efter årsskiftet.
– Men det kan gå fortare och det kan ta längre tid, säger Henrik Sundling.