"Fler seriösa hundföretag behövs i kampen mot drogerna"

Ett företag nekas att hantera narkotika för hundutbildning. Detta trots att behovet av narkotikasök är stort.

Maria Delin på Watson detective dogs med en av sina hundar som söker narkotika i en skola. Ibland sätts skyltar upp om att narkotikasök sker regelbundet på en arbetsplats, något som sker i förebyggande syfte.

Maria Delin på Watson detective dogs med en av sina hundar som söker narkotika i en skola. Ibland sätts skyltar upp om att narkotikasök sker regelbundet på en arbetsplats, något som sker i förebyggande syfte.

Foto: Pressbild

Uppsala län2022-01-05 15:00

Den före detta företagaren är i dag polis i Uppland och har nu lagt ner verksamheten. Planen var tidigare att bland annat träna hundar som skulle söka narkotika på uppdrag av exempelvis företag, kommuner och polis.

Läkemedelsverket avslog först ansökan och nu har även förvaltningsrätten i Uppsala avslagit den. Bakgrunden är att det enligt lagen inte finns något klart stöd för att inneha narkotika när hundar utbildas utanför myndigheter som Polisen eller Tullverket. 

Samtidigt finns ett stort behov av att förebygga narkotikaproblematik.

– Polisen har så mycket att göra att det inte finns utrymme att jobba förebyggande. Uppdraget för oss privata aktörer är att finnas där som ett komplement, säger Maria Delin.

Hon har tidigare arbetat som vapensökhundförare inom Försvaret och som narkotikasökhundförare på Tullverket. Idag driver hon företaget Watson detective dogs som bland annat arbetar med att förebygga narkotika- och vapenproblematik på företag, kring fastigheter och i skolor.

Hon håller med om att det behövs fler som kan söka narkotika i förebyggande syfte.

– Men det är inte brist på hundar, utan det är brist på adekvat bakgrund hos personer som vill jobba med det här. Det räcker inte att gå en helgkurs i narkotikasök, man måste kunna mycket runtomkring också.

Kännedom om olika preparat, kunskap om lagstiftning och rutiner för att hantera svåra situationer krävs, enligt Maria Delin.

Hon håller med om att det inte ska vara tillåtet för privata aktörer att använda narkotika i hundträning.

– Det går att träna med pseudo-preparat istället, det vill säga narkotika där den rusgivande substansen har tagits bort.

Hur stort är behovet av dessa uppdrag?

– Under pandemin har det varit distansundervisning och hemarbete, men tyvärr har det också gjort att de sociala ramarna försvunnit för personer med tidigare missbruksproblem. Många som länge kunnat hålla sig inom ramarna har fått problem igen, säger Maria Delin, som tror att drogmissbruket har ökat under pandemin.

I den senaste CAN-undersökningen (våren 2021) uppger hela 15 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet att de använt narkotiska preparat.

– Jag började arbeta med det här efter att mina tullkolleger gjorde ett beslag på hela tre hela lastpallar med narkotika. Det häpnadsväckande var att beslaget inte ändrade priset på marknaden. Då insåg jag att det även behövs fler som arbetar med efterfrågan på droger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!