Uppländsk övning mäter radioaktivitet från luften

Hur mäter man och kartlägger radioaktivt nedfall i fall det sker en olycka vid Forsmarks kärnkraftverk? Det övas det på för fullt i trakterna kring Gimo. Ett hjälpmedel är en liten gul flygmaskin som rattas av vana händer.

Frivilliga flygkåren bistod vid kärnkraftsövningen i Gimo. Ulrik Jansson och Anders Mineur flög planet, en Cessna 172.

Frivilliga flygkåren bistod vid kärnkraftsövningen i Gimo. Ulrik Jansson och Anders Mineur flög planet, en Cessna 172.

Foto: Catrin Pihl

Uppsala län2023-06-08 19:00

Det blåser hårt på Gimo flygfält när Frivilliga flygkåren ska starta på gräsbanan. I bagaget har piloterna Ulrik Jansson och Anders Mineur ny modern mätutrustning som ska testas under den kärnkraftsövning som pågår just nu.

På marken står bland andra Simon Karlsson från Strålsäkerhetsmyndigheten och avläser resultatet.

– Med den här utrustningen kan vi mäta radioaktiv strålning snabbt och över stora ytor. Det blir en bra hjälp i kartläggningen av hur man på bästa sätt ska hantera en eventuell olycka vid kärnkraftverket i Forsmark, säger han.

undefined
Mätutrustningen lastas i Cessnan. Simon Karlsson från Strålsäkerhetsmyndigheten kollar att allt ser bra ut innan Ulrik Jansson och Anders Mineur från Frivilliga flygkåren lyfter från Gimo flygfält.

Ett sjuttiotal experter och personal från myndigheter och frivilligorganisationer har samlats i både Uppsala och Gimo med omnejd. Övningen startade på onsdagen och ska sammanfattas dag tre, fredag. Målet är förstås att slå fast hur man bäst hanterar en kärnkraftsolycka på Forsmarks kärnkraftverk.

Sådant övas det på med jämna mellanrum. Vart sjätte år körs den stora övningen Havsörn, där bland andra anställda på Forsmark och närboende får öva på evakuering. 2025 är det dags för den igen.

undefined
Frivilliga flygkåren i Gimo bistår med flygplan och piloter vid kärnkraftsövningen.

Fokus vid dagens övning läggs på att stärka förmågan att snabbt mäta radioaktiv strålning över stora områden för att sedan kunna ta beslut om åtgärder för att skydda befolkningen. Då är det lilla gula flygplanet, en Cessna 172, oumbärligt. Frivilliga flygkåren i Gimo ställer upp med både vingar och piloter.

– Det är ett uppdrag bland flera, ikväll ska vi växla till brandflygning, säger Sune Pettersson, Frivilliga flygkåren.

Under övningen mäts den naturliga bakgrundsstrålningen. I skarpt läge måste flygmätningen anstå några dagar, i väntan på att strålningen lägger sig till marken.

undefined
Övningen denna gång fokuserar på mätning av radioaktiv strålning. Sofia Ljungman, Daniel Melin, Simon Karlsson och Albin Karlberg samarbetar. Sune Pettersson från Frivilliga flygkåren i Gimo är också med på ett hörn.

– Vi gör förstås prognoser direkt, utifrån väder och vind, men med den nya utrustningen blir det på riktigt, säger Albin Karlberg, handläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

– Och det hade tagit lång tid att mäta manuellt, lägger kollegan Daniel Melin till.

Scenariot för övningen är att det blåser nordostlig vind, vilket det gör, och planet som snart är i luften ska därför ta sikte mot Enköpingshållet. Men även vägarna patrulleras, så mätningarna genomförs runt om i Norduppland.

undefined
Sofia Ljungman, kommunikatör krisberedskap på Länsstyrelsen, berättar att övningen involverar ett 70-tal personer från flera myndigheter och organisationer.

– Det är mycket planering för något som förhoppningsvis aldrig händer. Men det är viktigt att vi får öva tillsammans, så att vi är samspelta om det värsta sker, säger kommunikatör Sofia Ljungman på länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!