Fler unga blir av med körkortet efter drograttfylla

Antalet anmälda drograttfyllor har ökat i regionen. För den som blir av med körkortet är det svårt att få tillbaka det. "Många unga som åker fast blir chockade när de märker hur dyrt det är att få tillbaka körkortet", säger Lena Sandström och Marie Kirsebom, som jobbar med drogtester.

En påse med drogen kristall (3-CMC). Drogen kan även se ut som ett vitt pulver, finnas i tabletter med mera. Allt fler blir av med körkortet på grund av att de tagit droger.

En påse med drogen kristall (3-CMC). Drogen kan även se ut som ett vitt pulver, finnas i tabletter med mera. Allt fler blir av med körkortet på grund av att de tagit droger.

Foto: Polisen/TT

Uppsala län2023-07-20 05:00

Del 1

I nybyggda lokaler i Uppsala tar sjuksköterska Marie Kirsebom och läkare Lena Sandström emot unga vuxna från hela länet. Det personerna har gemensamt är att de fastnat i någon av polisens nykterhetskontroller. De kommer till hälsovårdsmottagningen för att ta drogtester och få de intyg som krävs för att få tillbaka körkortet, alternativt få nytt körkortstillstånd eller för att få ta om körkortet.

– Många som kommer hit känner inte till att de måste lämna prover i ett halvår eller mer för att få tillbaka körkortet från Transportstyrelsen. Att göra misstaget att ta en tablett när man är ute och festar kan rasera en ung människas hela liv. Många blir chockade när de upptäcker att det kostar tusentals kronor att analysera drogtesterna och att de måste bekosta allt själva, säger Lena Sandström.

undefined
Lena Sandström, MRO-läkare och specialistläkare i allmänmedicin, som bland annat tar emot unga vuxna som blivit av med sitt körkort på grund av drograttfylla.

Sammanlagt kan det kosta 10 000–30 000 kronor att få tillbaka körkortet, och den som haft sitt körkort mindre än två år kan bli tvungen att ta om vissa delar av sitt körkort.

Marie Kirsebom och Lena Sandström har i år träffat ovanligt många tjejer som använt drogen 3-CMC (även kallad kristall) och vill varna för de stora konsekvenser även enstaka intag av så kallade partydroger kan få för en persons framtid.

– Narkotikan köper de på nätet eller blir bjudna på. Många tjejer blir bjudna gratis på kristall på krogen eller på fester, kanske är det därför det ökar bland tjejerna nu.

Många som kommer till dem blir chockade när de får reda på vad som krävs för att få tillbaka körkortet. 

– Genom att de förlorar körkortet försämras också deras chanser på arbetsmarknaden. Det här är en sida av drogproblemet som det inte talas så mycket om, men som borde komma ut till fler.

undefined
Marie Kirsebom, sjuksköterska och forskare (medicine doktor), visar var hon brukar stå då drogtester tas. Toadörren måste enligt reglerna vara öppen hela tiden.

För dem som är beroende av bil i arbetet blir förlusten extra svår eftersom de ofta även mister jobbet.

– Chanserna att få jobb framöver begränsas också. Det är många som vill sommarjobba på exempelvis Forsmark, bli polis eller väktare. Men de jobben går inte att söka om man har straffats för narkotikabrott. Även ABB, Vattenfall med flera andra stora arbetsgivare har samma regler, säger Lena Sandström.

Hon är både allmänläkare, företagsläkare och MRO-läkare. MRO är läkare som är utbildade om droger och alkohol samt certifierad för att bland annat bedöma tester och laboratorieanalyser. I Sverige finns bara cirka 240 sådana läkare och de blir alltmer efterfrågade.

Marie Kirsebom driver hälsomottagningen MKCare Sweden som utför sådan förebyggande hälsovård som vårdcentralerna oftast inte har tid med.

– När det gäller drogtesterna så hänvisar vårdcentralerna i länet patienterna hit och till tjänsten Intygsdoktorn, eftersom deras beroendemottagningar inte har provtagning eller skriver intyg, säger Marie Kirsebom.

undefined
Drogtest. Så här ser provrören och urinkoppen ut. Varje gång ska tre provrör med urin fyllas. Vattnet i toaletten färgas för att ingen ska kunna späda ut sitt urinprov med toavatten och temperaturen på urinet mäts för att det inte ska gå att ta med sig gammal urin till mottagningen.

När de sedan skickar proverna till laboratoriet är det olika svårt att få fram provsvar, beroende på vilken drog man letar efter.

– Kristall är ett slags amfetamin som är svårt för laboratoriet att detektera. Därför kostar en provtagning med detektering 2 000 kronor. Efter sex provtagningar som är vanligast, så blir summan 12 000 kronor. På grund av att det hela tiden kommer nya droger blir drogtesterna dyrare att genomföra. Karolinska måste bygga om labbet hela tiden i den takt som nya droger kommer in, förklarar Lena Sandström.

Enligt Lena Sandström och Marie Kirsebom känns läget akut i Uppsala län.

– Man kan beskriva det som en explosion av droger under senare tid. Det är som en otäck pandemi som pågår i det tysta bland våra unga. Vi vill göra vad vi kan för att stoppa detta och informera så många som möjligt, innan ännu fler liv raseras.

Det finns ännu ingen tillgänglig statistik för anmälda drograttfyllor i polisregion Mitt under 2023. Men tittar man fem år tillbaka så syns det att antalet ökat från 1 786 till 2 279, och då finns troligt även ett stort mörkertal.

undefined
Drogen 3-CMC är ofta kristallformad från början men sedan kan den säljas vidare i pulverform, i tabletter eller på annat sätt.

Lena Sandström och Marie Kirsebom uppmanar ungdomar som blir bjudna på kristall att tacka nej.

– Vi vill också uppmana föräldrar som anar att något är fel att ta hjälp. Läget är akut om inte fler unga i länet ska fastna i drogerna och det är fruktansvärt att det går ner i åldrarna också. Samtidigt kämpar många familjer med sin ekonomi och så kommer även det här. Det är inte lätt, men vi hoppas att fler ska få upp ögonen för problemet och hjälpas åt för att stoppa det.

Här kan det finnas hjälp

Den som behöver hjälp mot missbruk kan vända sig till vårdcentral med beroendemottagning. De hittas på 1177.se

För ungdomar finns elevhälsan, studenthälsan eller ungdomsmottagningar. För den som arbetar kan det finnas företagshälsovård.

I Uppsala kommun finns hjälp för föräldrar och unga: https://www.uppsala.se/stod-och-omsorg/stod-till-barn-ungdom-och-familj/barn-och-unga/ungdomscentrum/

droghjalpen.se kan beroende och närstående få stöd.

Ett annat alternativ är NA (AnonymaNarkomaner)

Karta: Uppsala län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!