I budgeten för nästa år vill de styrande partierna S, C, V och MP lägga fyra miljoner kronor på en projektgrupp som ska förbereda en reform för länets förlossningsvård.
Utöver den nuvarande förlossningskliniken på Akademiska sjukhuset vill de framåt 2026 även starta en lägre vårdnivå, det vill säga en förlossningsenhet utan läkare, som drivs av barnmorskor.
– Ja, arbetet börjar bli konkret nu. Vårt län ska få tre vårdnivåer inom förlossningsvården inklusive hemförlossningar, säger regionrådet Unn Harsem (C).
Den fristående barnmorskeledda enheten kommer att sakna Akademiska sjukhusets sjukvårdsresurser i form av exempelvis narkos, operationssalar med mera.
– Om man har en förväntat normal förlossning då ska man kunna välja att föda på barnmorskekliniken, en lägre och ofta mer hemlik vårdnivå med badkar, kanske dämpad belysning, dämpade färger med mera. Det här är en väletablerad vårdform internationellt. Den finns i exempelvis Danmark, Norge och Tyskland, säger Unn Harsem.
Den som har en så kallad högriskgraviditet kommer att hänvisas till sjukhuset.
– Men för alla med en normal graviditet vill vi ge det här valet. Graviditet och förlossning är ju något naturligt, och ska inte klassas som sjukdom, säger Unn Harsem.
I dag finns bara en barnmorskeledd klinik i Sverige, BB Gårda i Göteborg. Den är privatdriven och kostnaden för föräldrarna är 40 000–55 000 kronor per födsel. I Region Uppsala föreslås alla förlossningar bli gratis.
När det gäller hemförlossningar går frågan ännu mer isär.
– Hemförlossning är patientosäkert och ett experiment som inte vår region ska hålla på med. Det är extremt provocerande att införa det när man vet vilka risker det innebär. I många länder kämpar läkare med att få kvinnor att föda på sjukhus då man vet att det minskar riskerna, och vi ska göra precis tvärtemot, säger oppositionsregionrådet Malin Sjöberg Högrell (L).
Hennes parti kommer 28 maj att yrka på återremiss. De vill att en risk- och konsekvensanalys tas fram innan något beslut fattas om förlossningsreformen.
Hur ser ni på riskerna med att föda hemma?
– Det är ju viktigt att vi gör ett urval av vilka som är aktuella för lägre vårdnivåer. Det finns etablerade former för det. Men även om man har så att säga kvalificerat sig för att föda hemma så kan ju någonting hända och då måste det finnas en etablerad rutin för en högre vårdnivå. Så det är också en sådan rutin som man måste titta på, svarar Unn Harsem.
I dag är det bara någon procent av mödrarna som föder hemma i Sverige. Unn Harsem tror att fler skulle föda hemma om det valet fanns.
– Ja, folk väljer att föda hemma redan i dag, men då får de betala ur egen ficka. Ett problem som vi ser är att det finns de som väljer att föda utan barnmorska och det är väldigt olyckligt. Vi vill bidra till säkrare hemförlossningar, säger Unn Harsem.
Oppositionsrådet Malin Sjöberg Högrell säger att de inte är emot valfrihet inom förlossningsvården, men de tycker inte att regionen ska finansiera hemförlossningar. Pengarna borde gå till sjukhuset istället, anser hon.
– Det kommer säkerligen att behövas två erfarna barnmorskor per hemförlossning. Om vi får en svår förlossning på Akademiska samtidigt så finns de mer avancerade barnmorskorna ute på enklare hemförlossningar.
Kommer det inte anställas fler barnmorskor?
– Förhoppningen är kanske det, men det råder brist på barnmorskor så det kan bli svårt. Samtidigt kommer det här ställa väldigt stora krav på att vara snabb om något händer. Ibland händer saker även vid en beräknad normalförlossning. Det finns flera läkare och forskare som varnar för att barnadödligheten, som är mycket låg i Sverige, kommer att öka med fler hemförlossningar.
Hon anser dessutom att beslutet blir ojämlikt.
– Det kommer finnas krav på hur långt från sjukhuset den som ska föda hemma får bo. Alla i länet kommer inte kunna ta del av det här erbjudandet, säger Malin Sjöberg Högrell som håller med om att en förlossning inte är någon sjukdom.
Hon skulle hellre se att regionen satsade pengarna på att utveckla och förbättra förlossningen på sjukhuset.
Även Socialstyrelsen är inne på samma linje. De rekommenderar regionerna att i första hand satsa mer resurser på kvinnor med svåra födslar och bristningar, i stället för på regionfinansierade hemfödslar.
Barnmorskan och hemföderskan Linda Hallgren anser att hemfödslar kan vara lika säkra som sjukhusfödslar om de som föder hemma uppfyller kriterierna.
– Systematiska reviewstudier (studier som sammanställt forskning i ämnet) har inte kunnat påvisa någon skillnad i risk mellan att föda hemma och på sjukhus för dem som uppfyller kriterierna för hemfödsel. Men det krävs ett gott samarbete med förlossningskliniken och läkarna. Studier tyder på att länder med organiserat samarbete mellan hemfödslar och förlossningsvården har bättre resultat än länder utan ett organiserat samarbete, säger Linda Hallgren.
Hon anser att fler hemfödslar skulle kunna skapa lite luft i systemet för födande och personal på ofta överbelastade förlossningsavdelningar.
Är det inte brist på barnmorskor?
– Många har lämnat sjukhusets förlossningsvård för att de vill jobba mer fokuserat med barnmorskans ansvarsområde, det normala födandet. De skulle troligtvis kunna lockas tillbaka till förlossningsvården om regionfinansierade hemfödslar införs, säger hon.