– På 1970-talet var Tämnarån en tydligt utmärkt kanotled med rastplatser. Sedan förföll den och var svår att ta sig fram på. Under senare tid har bara en kortare sträcka mellan Strömsberg och Tierp varit en ordentlig kanotled, förklarar Rolf Lindberg från Strömsbergs samarbetskommitté.
Strömsbergs samarbetskommitté har tillsammans med Månkarbo IF, Idé och utvecklingsgruppen Karlholm-Västland, Upplandsstiftelsen och Tierps kommun varit drivande för att återupprätta Tämnarån som en kanotled.
Tillsammans gjorde parterna 2015 en förstudie som visade att stora delar av ån skulle kunna fungera som en kanotled.
– Genom att utnyttja ett antal flytbryggor vid svåra passager blir det möjligt att ta sig hela vägen på Tämnarån från Annedal vid Tämnarens utlopp till Karlholmsbruk och Östersjön, säger Rolf Lindberg.
I sommar har föreningarna och kommunen röjt sly, lagt ut ett tjugotal flytbryggor och börjat anlägga nya rastplatser längs med den 5,2 mil långa Tämnarån. I höst kommer även informationsskyltar att placeras ut längs med ån.
– Tanken är att vi ska skapa goda förutsättningar för den som vill paddla på Tämnarån, säger Emelie Runfeldt som arbetar med friluftslivsfrågor på Upplandsstiftelsen.
Bryggor har placerats ut längs med Tämnarån vid de platser där det kan vara svårt att ta sig fram med kanot.
– Vi håller på att ta fram informationsbroschyrer som berättar på vilka sträckor det kan vara lite strömt eller som har forsar och som gör det lämpligt ta upp kanoten och vandra en bit med den, säger Rolf Lindberg som själv paddlat hela sträckan från Tämnaren till Östersjön.
Arbetet med kanotleden har även fått ekonomiskt stöd från Jordbruksverket via deras Leaderprojekt för landsbygdsutveckling.
– Förutom att skapa bra förutsättningar för rekreation så är en annan viktig del i projektet att främja utvecklingen av lokalt företagande kring Tämnarån, säger Emelie Runfeldt.
Enligt Emelie Runfeldt har redan flera uthyrningsföretag av kanoter samt företag som är specialiserade vattenaktiviteter etablerat sig vid Tämnarån.
I dagsläget är stora delar av ån framkomlig för kanotister. Det är bara en sträcka mellan Gryttjom och Tierp som inte är framkomlig på grund av vattenförhållandena.
– Tanken är att vi ska lägga i ett par bryggor på den sträckan också. Då kommer även den sträckan att vara framkomlig i framtiden, berättar Rolf Lindberg.