Färre konkurser i juni – men det värsta kan komma

Endast tre procent fler konkurser än i fjol. Men juli och augusti kan slå hårt mot företagen i länet.

Enligt Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län, spås den riktigt svåra situationen för länets företagate bli i slutet av juli och augusti.

Enligt Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län, spås den riktigt svåra situationen för länets företagate bli i slutet av juli och augusti.

Foto: Janerik Henriksson/TT/Sven-Olof Ahlgren/Montage

Uppsala län2020-07-09 08:26

Det första halvåret blev blytungt för många företag i Sverige. Trots det har Uppsala klarat sig relativt bra. I juni gick 18 av länets aktiebolag i konkurs, 15 färre än i maj, medan konkurserna på riksnivå istället ökade med en procent under samma period. Men än har stormen inte dragit förbi.

– När vi pratar med företag och banker så uppfattar vi att den riktigt svåra situationen kommer i slutet av juli och augusti. Under sommaren har många företagare lågsäsong och risken är att de tömmer sina kassor helt och hållet tills dess, säger Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län.

Antalet konkurser Uppsala län har under det första halvåret 2020 ökat med tre procent jämfört med samma period i fjol. På riksnivå är ökningen 18 procent. Tomas Stavbom är av uppfattningen att Uppsala överlag har god chans att rida ut stormen jämfört med länskollegor i landet. 

– Diversifieringen av företag gör att Uppsala klarar sig bra. Vi ser till exempel en ökad efterfrågan främst bland life science-företagen, men också på byggmarknaden, livsmedel och plantager, säger Tomas Stavbom.

I takt med att evenemang och konferenser ställts in gapar kontot i princip tomt för många aktörer. Allra värst är läget för mötesindustrin, som är beroende av att människor träffas fysiskt. Sedan 29 mars är allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjudna i Sverige. 

– För mötesindustrin gäller det att klara sig en bit in på hösten, kanske till och med hela hösten. Det är tragiskt att se. Många företag är i grunden väldigt välskötta men utan inkomster så går snöret till slut ändå.

Enligt honom är en förlängning av permitteringsstödet och omsättningsstödet, som regeringen sjösatte under våren för att stötta företagen, nyckeln till att hålla näringslivet flytande. Samtidigt påtalar han behovet av åtgärder för att rädda även de företag som inte omfattas av stöden. Enligt siffror från mjukvaruföretaget Visma Spcs avstår tre av tio småföretagare som behöver stöd på grund av coronakrisen att ansöka om det. En vanlig orsak är att alla företagsformer inte omfattas av regeringens krispaket.

– Det är ett jättestort problem som inte uppmärksammats. Man måste skruva på systemet så att de mindre företagen också kan dra nytta av förmånerna. Stöden har varit bra men inte slagit helt rätt, säger Tomas Stavbom.

Konkurser i länet 2020

Aktiebolag (Övriga bolagsformer i parentes)

Januari: 27 (0)

Februari: 8 (1)

Mars: 22 (1)

April: 25 (0)

Maj: 33 (5)

Juni: 18 

Myndigheten Tillväxtanalys, som publicerar statistik om samtliga bolagsformer, har inte publicerat statistiken för månad än.

Källa: Syna/Tillväxtanalys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!