Fågelinfluensan har funnits i flera år men har inte påverkat Sverige på det här sättet förut.
– Vi har haft den värsta säsongen någonsin 2020-2021. Det har varit en hög dödlighet bland vildfåglar och ett stort antal utbrott på kommersiella fjäderbesättningar och även några fall bland hobbyhöns, säger Malin Grant, epidemiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Men i Uppsala har hittills bara två svanar konstaterats med fågelinfluensan.
– Ett av de första fallen i år var sångsvanen som hittades i Heby kommun, den konstaterades 5 mars. Vi hade ytterligare en sångsvan i närheten av Lövsta den 17 mars. Sedan har vi inte konstaterat fler i just Uppsala och länet har även klarat sig från utbrott på tamhöns.
Enligt SVA är de två svanarna bara ett urval av fallen, då de fått in fler rapporter än så.
– Sannolikt har det varit betydligt fler fall än så då vi bara tagit in dessa för undersökning. Det är vanligt att just vattenfåglar bär på viruset samt rovfåglar som äter döda andfåglar.
Förra veckan skrev UNT bland annat om äggproducenten Uggelsta ägg i Storvreta som berättade att en äggbrist råder i landet till följd av fågelinfluensan. Det beror på att kring 3 miljoner värphöns har fått avlivas.
– Våra producenter på Uggelsta har inte blivit drabbade. Men eftersom det här påverkar Ica och Coop och deras egna märkesvaror så vill butikerna vi levererar till köpa mer ägg av oss, och det bidrar till att vårt lager minskar, sa Johan Tedenlind, producent på Uggelsta ägg till UNT då.
På grund av det stora utbrottet i landet införde Jordbruksverket skyddsnivå två för fågeluppfödare.
– Det innebär att kommersiella höns inte får gå ut och att hobbyhöns ska hållas inhägnade. Men sedan 17 maj får man lov att släppa ut icke kommersiella höns igen. Det är fortfarande högre risk än ett normalt år så man behöver tänka på smittskyddet och att undvika all kontakt mellan vilda och tama fåglar, säger Malin Grant.
Tamfåglar kan smittas indirekt om virus från vildfåglar följer med skor eller redskap in i ett hönshus eller rastgård. Faran är alltså inte över än. Flyttfågelsäsongen pågår fortfarande till viss del, trots att vi är igenom halva maj.
– Gäss rör sig fortfarande genom landet så risken finns kvar. Viruset överlever inte lika länge i värme, men det finns en risk.