Rekordtryck på provtagningen inför jul

Trycket på provtagningen för covid är nu extremt stort. Tider, både för provtagning och för att hämta hemtester, tar slut snabbt när de släpps.

Den som behöver ta ett pcr-test för covid-19 ska boka upphämtning på 1177.

Den som behöver ta ett pcr-test för covid-19 ska boka upphämtning på 1177.

Foto: Jonas Kihlander

Uppsala län2021-12-21 05:00

Fredrik Settergren, chef för bland annat provtagningsenheten på Region Uppsala, säger att man har svårt att hinna med. På måndagsförmiddagen hade 16 185 covidprover registrerats för förra veckan. Självtesterna läggs dock in i systemet först när de kommer till laboratoriet, vilket innebär att siffran kommer att stiga. Det tidigare rekordet under en vecka noterades i mitten av april i våras med 16 216 prover.

– Vi går mot nya rekord för provtagningen. Men det innebär också att efterfrågan just nu är större än vad vi klarar av att möta, säger Fredrik Settergren.

Enstaka provtider finns att boka. Nya tider för att hämta ut hemtester släpps löpande för ett dygn framåt i tiden och för provtagning vid en provtagningsstation tre dygn framåt.

undefined
Fredrik Settergren säger att regionen gör allt man kan för att skala upp provtagningen.

– Man får leta runt på de olika provtagningsstationerna för att hitta en tid. Det är lite besvärligt och det är vi medvetna om, säger Fredrik Settergren.

Hur ska man tänka inför julhelgerna om man är förkyld och inte får tag i ett provtagningskit?

– Om man inte lyckas få tag på ett provtagningskit så måste man agera som om man har covid. Det ställer naturligtvis till det för många som är småförkylda och annars skulle ha kunnat gå till arbetet. Samtidigt vet vi att uppemot var tionde med förkylningssymtom har influensa. Det är något som man inte heller ska sprida vidare. Så även om man är covidnegativ ska man stanna hemma om man har symtom.

Fredrik Settergren uppmanar alla att inte ta ett covidtest för säkerhets skull för att kunna träffa äldre släktingar under julhelgerna.

– Provtagningskiten är till för dem som har tydliga symtom eller är med i en smittspårningskedja. Om man inte har några symtom och inte säkert vet att man varit exponerad för smitta ska man vidta andra försiktighetsåtgärder, säger han.

Vad är den trånga sektorn för att utöka provtagningen?

– Det är alla delar i kedjan. Det är just nu huggsexa om materialet både på den svenska och den internationella marknaden, med rör och provtagningspinnar. Vi försöker beställa mer, men får ibland beskedet att det är restnoterat. När proverna kommer in ska laboratorierna sedan hinna med att analysera dem, säger Fredrik Settergren.

Som UNT berättat har kontakt tagits med försvarsutbildarna med en förfrågan om eventuell hjälp med att packa provtagningskit. Något avtal om detta är dock ännu inte skrivet.

– Det är inte beslutat längre än så. För att det ska vara en hjälp måste det finnas provtagningskit att packa och kapacitet att analysera, säger Fredrik Settergren.

Fortfarande är det många av förra veckans prover som inte hunnit analyseras. I den statistik som regionen lade ut i slutet av förra veckan var det bara de prover som togs på måndagen som kommit tillbaka från laboratoriet i någon större grad.

Fortfarande har Heby kommun högst smittspridning i länet med en incidens på 738, vilket dock är en liten nedgång. Mest ökar smittan just nu i Håbo och Knivsta. I hela länet är det nu knappt 6 procent av dem som testar sig som visar sig ha covid-19, vilket innebär att det är betydligt vanligare med influensa än covid bland dem som har förkylningssymtom.

Även om antalet som läggs in på sjukhus med covid ökat något den senaste månaden är nivån mycket lägre än i fjol vid den här tiden. Den senaste veckosiffran över antalet nyinlagda covidpatienter är 13. I mitten av december 2020 var det ungefär 80.

Testning vid symtom

Just nu rekommenderas alla över sex år som har symtom som kan vara covid-19 att ta ett pcr-test. Det gäller även de som är vaccinerade, däremot inte dem som haft covid för mindre än sex månader sedan.

Via 1177.se kan man boka både uthämtning av självtest samt provtagning på en provtagningsstation.

De snabbtester som säljs på apoteket är inte lika säkra för att utesluta covid som ett pcr-test.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!