Svenska somrar skapar goda förutsättningar för att åskmoln ska bildas. Det berättar Mahbubur Rahman som är docent i teknisk fysik med inriktning mot atmosfäriska urladdningar på Uppsala universitet.
I Sverige blir uppskattningsvis fem till sex personer direkt eller indirekt träffade av blixten varje år. Mahbubur Rahman menar dock att vi i Sverige generellt löper mindre risk för att bli träffade av blixten, vilket främst beror på att många svenskar är medvetna om farorna. Samtidigt drabbas landet av ett förhållandevis litet antal blixtar jämfört med tropiska länder.
Varför är det farligt att träffas av blixten?
– Man kan utsättas för hjärt- och andningsstopp vilket är den främsta orsaken till att man dör efter att ha träffats av en blixt. Då är det viktigt att personen får HLR direkt, säger han.
Listan med andra konsekvenser av att bli träffad är lång: man kan få brännskador, skador på nervsystemet och nedsatt syn och hörsel. Man kan få problem med muskler, inre organ kan skadas och man kan känna yrsel och kronisk smärta. Även psykiska besvär kan uppkomma som: depression, panikattacker, minnesförlust, koncentrationssvårigheter och mardrömmar.
Hur skyddar man sig mot blixten?
– Det bästa man kan göra är att stanna inomhus under pågående åskoväder, säger Mahbubur Rahman och fortsätter:
– En direktträff på en människa innebär att man får all den elektriska urladdningens ström på sig, därför är det bästa man kan göra att avskärma sig från en direktträff.
För att inte bli träffad av blixten ska man undvika berg, träd och flaggstänger. Man bör heller inte befinna sig på öppna platser som parker och golfbanor. Att vara i vattnet eller ha kontakt med ledande material som stängsel, kablar och elektriska apparater bör också undvikas.
Trots att det forskats mycket på väderfenomenet finns det än idag mysterier. Exempelvis vet man inte hur blixten skapas i åskmolnet eller varför blixtar genererar röntgen- och gammastrålning.
Mahbubur Rahman har deltagit i flera forskningsprojekt om åska och blixtar sedan han disputerade år 2005. Ett av målen med hans forskning är att kunna ta reda på varför blixtar genererar röntgen- och gammastrålning.
– Min förhoppning är att vi på Uppsala universitet ska kunna bidrag med att ta reda på bakomliggande mekanismer för detta fenomen.
Han försöker även hitta ett sätt att använda blixtar som en global termometer för att studera klimatförändringar.