Uppsalaexpert: ”Upptäckten är revolutionerande”

Framställningen av gentekniken Crispr, som belönats med Nobelpriset i kemi, innehåller både möjligheter och risker. Det menar Magnus Lundgren, forskare vid Institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet.

Magnus Lundgren, forskare vid Uppsala universitet, kallar upptäckten av Crispr för revolutionerande.

Magnus Lundgren, forskare vid Uppsala universitet, kallar upptäckten av Crispr för revolutionerande.

Foto: Uppsala universitet/TT

Uppsala län2020-10-07 13:14

– Upptäckten av Crispr är fullkomligt revolutionerade, säger Magnus Lundgren. Tack vare den kan det bli möjligt att ändra arvsmassan hos människor för att bota sjukdomar eller för att framställa grödor som klarar klimatförändringar.

Till farorna med Crispr hör osäkerheten kring vad modifiering av arvsmassan hos människor kan leda till. Magnus Lundgren tar som exempel ifall anlagen hos ett embryo manipuleras för att hindra en ärftlig sjukdom. Frågan är vad som händer när personen får barn som ärver de förändrade anlagen. 

Enligt Magnus Lundgren har Europadomstolen satt sig på tvären när det gäller modifieringar av arvsmassan med hjälp av Crispr vid framställning av nya livsmedel.

 – Det pågår diskussioner hur den frågan ska hanteras, säger han.

Vad gäller framställning av nya läkemedel genom Crispr pågår en rad försök runt om i världen.

– Ännu finns inga av de läkemedlen ute på marknaden men flera av testerna har visat positivt resultat, uppger Magnus Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!