Brott mot barn ökar på nätet – tipsen till föräldrarna

Andelen barn som utsatts för olika former av kränkningar på nätet har ökat alltmer de senaste två åren. I flera fall har föräldrarna ingen kännedom om att deras barn blivit utsatta. "Alla barn med en telefon kan vara ett potentiellt offer", säger experten.

Lisa Skiöld är verksamhetschef på Barnombudet i Uppsala län.

Lisa Skiöld är verksamhetschef på Barnombudet i Uppsala län.

Foto: boiu.se

Uppsala län2023-03-28 05:00

Den senaste tiden har flera rättegångar hållits där det har varit en rad uppmärksammade sexualbrott riktade mot barn via internet. Bland annat dömdes nyligen en man från Tierp till fyra års fängelse på grund av ett rekordbeslag av barnpornografi och just nu pågår rättegången mot den 60-åriga man som misstänks ha utnyttjat tolv flickor i åldrarna 8-13 år via olika sociala medieplattformar. 

Närmare 99 procent av barn mellan 8-19 år använder internet, enligt den senaste rapporten Svenskarna och internet som årligen ges ut av Internetstiftelsen. Rapporten uppger att internet kan vara ett sätt för barn att lära sig nya saker och träffa kompisar men samtidigt har andelen barn som utsatts för olika former av brott på nätet fördubblats.

undefined
"Oftast förstår inte barnen att de blivit utsatta för ett brott och skuldbelägger sig själva", säger Eline Bogen, utredare på Ecpat. Bilden är en arkivbild.

Under 2021–2022 uppgav dubbelt så många flickor (38 procent) som pojkar (19 procent) i åldrarna 12-19 år, att de utsatts för oönskade kontaktförsök och kränkningar på nätet under de senaste 12 månaderna. Endast några få procent av barnens föräldrar känner till att deras barn har fått oönskade kontaktförsök eller kränkts på andra sätt. 

Sexualbrott på nätet kan ta sig olika uttryck, enligt den ideella föreningen Barnombudet i Uppsala län. Till exempel att barnet får stötande bilder eller att material sprids utan att barnet själv gett sitt samtycke. Det händer även att förövaren försöker få barn att utföra sexuella handlingar på sig själv och hotar att sprida materialet i utbyte mot till exempel pengar.

– Det kan vara svårt nog för barn att prata om dessa känsliga frågor, särskilt om de vuxna har lite kunskap om fenomenet, säger Lisa Sköild, verksamhetschef på Barnombudet.

Ytterligare en försvårande omständighet är att förövaren i många fall är någon man känner, haft en relation med och litat på, menar hon.

undefined
Lisa Skiöld är verksamhetschef på Barnombudet i Uppsala län.

Även den ideella organisationen Ecpat arbetar med att motverka sexuell exploatering av barn på nätet.

Eline Bogen är utredare på Ecpat. Enligt henne kunde organisationen se att antalet internetrelaterade sexualbrott mot barn ökade mycket i samband med pandemin.

Under 2022 togs 15 194 kontakter med Ecpat:s stödlinjer och chattfunktioner. Av dessa var 14 695 chattar, 135 mejl och 364 telefonsamtal. 

– Alla barn med en telefon kan vara ett potentiellt offer. Samtidigt finns särskilt utsatta grupper, till exempel barn som identifierar sig som tjej, HBTQIA+* eller barn som har en NPF-diagnos*. Oftast förstår inte barnen att de har blivit utsatta för ett brott och skuldbelägger sig själva.

undefined
En 60-årig man från Tierp misstänks för tolv fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande, enligt åtalet.

Eline Bogen vill förmedla tre konkreta tips för vuxna och föräldrar om hur man hanterar frågor kring barns utsatthet på nätet:

Visa intresse: Som förälder är det viktigt att visa ett intresse för ett barns internetvanor och vilka sociala medier man använder precis som man gör i det fysiska livet.

Fråga hur dagen har varit utanför nätet: För många barn flyter den fysiska och digitala tillvaron samman. Därför bör man fråga sitt barn om det är något som barnet vill prata om.

Skuldbelägg inte barnet: Det är viktigt att man inviger tillit hos barnet om det är något som upplevs obehagligt eller fel, och att det inte är deras fel om någon skickar en oönskad nakenbild. Det är oftast anledningen till varför man inte vågar berätta, för att man är rädd för hur de vuxna kommer reagera.

Begrepp

HBTQIA+ är ett samlingsbegrepp för homosexuell, bisexuell, transperson, queer, intersexuell, asexuell samt andra identiteter och läggningar

NPF-diagnoser är en förkortning för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Några är ADHD, autismenspektrumtillstånd, OCD och Touretts syndrom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!