För tredje året i rad pekar kurvan neråt för den mellersta östra delen av landet, där Uppsala ingår tillsammans med Örebro, Östergötland, Sörmland och Västmanland. Enligt Kate Bell, som är ansvarig för rapporten, är det mest intressant att titta på utvecklingen i ett land eller region över tid.
– Man kan konstatera att resultaten sjönk kraftigt i Sverige under pandemin, särskilt i den yngre åldersgruppen med 18- till 20-åringar. Vi ser samma trend av sjunkande resultat under samma tidsperiod även i östra mellersta Sverige.
I undersökningen delas Sverige in enligt den internationella geografiska NUTS-indelningen för statistik. Nästan hela landet får ett "English Proficiency Index" på över 600 poäng, vilket indikerar "mycket goda" kunskaper. Enda undantaget är regionen "Småland och öarna", som får 598 poäng, vilket indikerar "goda" kunskaper. Men mellersta östra Sverige hamnar näst sist bland de sju regionerna, med rekordlåga 601 poäng. Så sent som 2018 låg regionen på 642 poäng.
– Egentligen är det inte konstigt att resultatet från ett land med höga nivåer stagnerar. Man behöver helt enkelt inte vara bättre än så för att klara sig. Men att nivån gått ner så pass kraftigt på så kort tid är oroväckande, menar Kate Bell.
Men kan man verkligen mäta engelskkunskaperna med hjälp av ett onlinetest på 15 minuter? Erik Smitterberg, professor i engelska på Uppsala universitet, är tveksam. Han menar att undersökningen speglar en situation som skiljer sig kraftigt från att interagera med engelsktalande "på riktigt".
– Resultaten baseras enbart på de som valt att göra testet. Vi vet inget om vilka delar av befolkningen som tagit testet i olika landsdelar. Testet mäter också i princip bara läs- och hörförståelse. Det säger inte så mycket om hur bra man är på att själv producera engelska i tal och skrift.
Generellt sett är dock svenskar duktiga på engelska, menar Erik Smitterberg. Bland annat eftersom vi inte dubbar tv-serier och filmer och att engelskan ofta används både vid fysiska möten och online i tjänsten eller på fritiden.
Undersökningen omfattade över 2,2 miljoner svar från människor i 113 olika länder. Sverige placerar sig på en sjätteplats internationellt med ett snittindex på 609, bakom både Norge och Danmark. Inom landets gränser är det södra Sverige som toppar listan, med ett index på 624.