Ute i Gimo vid skidcentret jobbas det för fullt med att hålla skidspåren i bra skick för att kunna ta emot alla som vill åka i helgen.
– Här finns 1,5 mil bra skidspår med olika sträckningar, säger Ronnie Andersson, en av spårmakarna i Gimo IF som ansvarar för spåren i Gimo.
Han förklarar att det jobbas kontinuerligt med spåren. En stor del av arbetet sker på kvällstid.
– För att få till optimala spår är det bra att göra det på kvällstid. Det gör att spåren sedan får frysa till under natten. Då får man den bästa effekten av spårningen, menar Ronnie Andersson.
I Gimo liksom Storvreta och på flera andra skidanläggningar jobbar man parallellt med både natur- och konstsnö.
– Vi har fyra snökanoner och sex så kallade länsar som vi använder när vi gör konstsnön, berättar Ronnie Andersson.
Skidspåren är många i länet och vare sig det är vardag eller helg så är det många skidentusiaster ute och åker.
– Så fort snön kommer och läget blir stabilt, då får vi många besökare – både lokalt med även från andra delar av Mälardalen, förklarar Ronnie Andersson.
På sajten skidspar.se finns det 74 registrerade skidspår i Uppsala län. På sidan kan den som vill lämna allehanda kommentarer om spåren, dess status och om de är åkbara.
Den senaste tidens snöande gjorde också att det kunde köras en ungdomstävling i Månkarbo tidigare i veckan. Spåren som var ordentligt preparerade har fått mycket beröm från skidåkare och ledare runt om i länet.
– Det var 77 deltagare med i Månkarboskejten i tisdags. Åkare från hela länet upp till sexton år deltog enligt skidförbundets regler, berättar Helena Björkman, skidtränare i Månkarbo IF.
Staffan Löfström är en av dem som jobbar med spåren på skidstadion i Månkarbo.
– Man kan åka elljusspåret ute i skogen och en slinga på 1,5 kilometer inne på skidstadion som är lagom kuperad och håller riktigt bra nivå, menar Staffan Löfström.
På skidspar.se finns det rikligt med spårrapporter. En av de senaste rapporterna från elljusspåret i Knivsta berättar att spåren där är preparerade och att det framförallt är skateåkning som gäller.
Tittar man längst norrut i länet så framgår det att Älvkarleby kommun spårat en slinga på tre kilometer och en på sex kilometer i Näsboda samt att det finns åkbara spår i Gårdskär och Marma som de lokala föreningarna sköter om.