Inventeringen sker med fokus på antalet honor med ungar. Helgens specialsatsning är ett samarbete mellan länsstyrelsen och Svenska jägareförbundet.
– Vi inventerar för att ta reda på om Uppsala län uppfyller målet på 10 familjegrupper. Det görs för att kunna planera skadeförebyggande åtgärder och eventuell licensjakt, säger vilthandläggare Sebastian Olofsson på länsstyrelsen.
Att spåra intensivt över hela länet är bra eftersom man då lättare kan skilja på spårobservationerna.
– Lodjur rör sig över stora ytor relativt snabbt så det är ibland svårt att veta om det är samma par eller två olika. Men görs observationerna något så när samtidigt så kan vi dra slutsatsen att det är två familjer, säger Sebastian Olofsson.
Lodjuren räknas varje år mellan oktober och februari. Men det är sällan man lyckas få till en helg som denna. Det hänger bland annat på vädret.
En som är lodjuren på spåren är vilthandläggaren Lars Plahn. Vi möts på en oplogad bilväg i en snötäckt skog norr om Rasbo. Lars visar var lodjuret hoppat upp på vägen och följer sedan tassavtrycken en bit in i skogen.
– Jag måste följa spåren tre kilometer innan jag kan avgöra om det är ett djur eller en familj, säger han.
Nysnön gör spåren lite diffusa. Men Lars Plahn har vanan inne. Han stegar på och försvinner snart bland granarna. Lite längre fram ska han finna ett slaget rådjur och bli förvissad om att det denna gång handlade om en ensam lokatt.