Enligt regeringens bredbandsmål ska 95 procent av alla hushåll i Sverige ha möjlighet att koppla upp sig på fiber med minst 100 Mbit per sekund år 2020. Målet kommer inte nås i Uppsala Län.
– Regeringen behöver skjuta till mer pengar, säger Björn-Owe Björk (KD), ansvarig för regional utveckling i Uppsala Län.
I början av april 2020 beslutade sig Jordbruksverket för att dra in 500 miljoner för vissa stöd inom landsbygdsprogrammet, något som bland annat påverkar möjlighet till utbyggnation av fiber på landsbygden. Regeringen valde då att skjuta till pengar för att täcka upp för det indragna stödet, det är dock alldeles för lite, menar Björn-Owe Björk.
– Regeringen har skjutit till 650 miljoner för tre år, för att klara bredbandsmålet 2025 skulle totalt 22 miljarder behöva skjutas till, säger han.
Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister, påpekar att siffran 650 miljoner är utöver det som regeringen tidigare har skjutit till. Sedan 2014 har regeringen satsat 5 miljarder på utbyggnationen av fiber.
– Björn-Owe Björks parti vill ju satsa samma pengar som regeringen, säger Anders Ygeman angående kritiken.
I dagsläget anser Ygeman inte att mer pengar behöver satsas på utbyggnationen av fiber. Beräkningen av hur mycket pengar som behövs för att nå målet är något som kan ändra sig snabbt, enligt Anders Ygeman.
– I framtida budgetar kommer vi att skjuta till mer pengar, säger han.
I dagens läge är dock inte det största hindret brist på ekonomiska medel utan det praktiska arbetet som till exempel kräver tillstånd från Trafikverket för att gräva upp vägar.
Björn-Owe Björk kritiserar även regeringen för att inte ha tillräcklig framförhållning i sin planering samt inte kommunicera ut sina planer till länen.
– Jag håller inte med om det Björn-Owe Björk säger. Vi har bland annat tillsatt bredbandskoordinatorer för statliga medel som ska hjälpa länen med planeringen av utbyggnationen av fiber, säger Anders Ygeman.
Hur kommer det sig att Sverige inte kommer att nå upp till bredbandsmålet 2020?
– Det handlar bland annat om att tillräckligt många svenskar tycker att de har bra uppkoppling på annat sätt och därför inte valt att ansluta sig. Däremot räknar vi med att nå bredbandsmålet för 2025, säger Anders Ygeman.