– Här har i princip all gran dött, säger Elin Qvarnström och pekar in mot skogen framför oss.
Hon arbetar på Länsstyrelsen i Uppsala och har tillsammans med sin kollega Sara Overud Wissman mött upp UNT i Fiby urskog, en bit utanför Vänge.
Det är ett av sju naturreservat där Länsstyrelsen tvingats stänga av anlagda stigar och nu avråder folk från att besöka. Anledningen är att i stort sett alla granar i naturreservaten har angripits av insekten granbarkborre och står döda i skogen, redo att rasa när som helst.
– Det är jättetråkigt verkligen. Dels att så mycket skog dör, dels att det inkräktar på människors fritid, säger Sara Overud Wissman.
– Vi vill att man ska kunna uppleva den här fina naturen och reservaten som vi gjort i ordning. Men det enda vi kan göra när situationen är så här är att stänga av, för vi vill inte att det ska hända någonting. Vi vill verkligen varna besökare, fortsätter Elin Qvarnström.
Länsstyrelsen i Uppsala har aldrig tidigare behövt avråda människor från att besöka naturreservat och åtgärden är därmed unik. Sara och Elin utesluter inte heller att man kan behöva stänga av stigar i fler naturreservat än de som är berörda i dagsläget.
– Så kan det komma att bli. Vi får följa utvecklingen allteftersom, säger Elin Qvarnström.
– Det kommer att ta några år innan det mesta av granen har fallit och vi kan börja röja upp stigarna och sedan öppna dem, säger Sara Overud Wissman.
Granbarkborren är en skalbagge som är ungefär fyra millimeter lång och lever på att äta gran. Sedan den ovanligt varma sommaren 2018 har insekten ökat kraftigt i omfattning i Uppsala.
– När det är torka blir granarna blir stressade och det lockar till sig granbarkborrarna, de utsöndrar en lukt som djuren känner av. Efter sommaren 2018 fanns det väldigt mycket föda för granbarkborren och det är därför vi har sett en ökning i flera år nu, säger Sara Overud Wissman.
Kan ni göra något för att förebygga det här?
– Vi försöker hålla bra koll. Vi har inventerat all granskog i reservaten med helikopter. Det har vi gjort i tre års tid så vi ser hur angreppen utvecklas, säger Sara Overud Wissman.
– Där vi ser att vi har haft möjlighet att göra något har vi till exempel lagt ut fångstvirke. Då lägger vi ut granstockar försedda med en doft som lockar granbarkborren till sig. När de är fulla av insekterna för man bort dem från granskogen.