Hälso- och sjukvården har en skyldighet att rapportera avvikelser om läkemedel inklusive vaccin till Läkemedelsverket. Fallet gäller en multisjuk 97-åring som avlidit dagen efter vaccination.
– Att vi rapporterar detta till Läkemedelsverket är en ren rutinåtgärd. Vi ser inget extraordinärt i fallet och vi bedömer inte att det finns något medicinskt samband mellan vaccinationen och dödsfallet. Men eftersom det är den första gången det inträffar i Uppsala län vill vi vara öppna, säger Robert Sarkadi Kristiansson, chefsläkare vid Nära vård och hälsa.
Att Regionen går ut och berättar om händelsen förklarar han med att det är en del av riktlinjerna, men att det även görs för att göra befolkningen trygg.
– Ifall människor känner oro för den här sjukdomen, är det min roll att försöka göra dem trygga i att vi kommer att klara detta tillsammans och att vaccinationen är till nytta för dem.
I Sverige har det nu åtskilliga tusen personer vaccinerats, varav många äldre. Bara en handfull biverkningsrapporter har gjorts.
– Som det här vaccinet är uppbyggt är det väldigt säkert, med få ämnen som man kan vara allergisk mot. Men det är viktigt att anmäla alla avvikelser, även om det bara rör sig om enstaka i varje region, så att Läkemedelsverket kan ha helikopterperspektiv, säger Robert Sarkadi Kristiansson.
Dödsfallet i Region Uppsala har inte lett till några förändringar i regionens vaccinationspolicy eller hantering.
– Alla fyller först i en hälsodeklaration. Sedan gör den enskilde, anhöriga och läkare en bedömning. Har man inte nytta av vaccinet ska man inte vaccineras, till exempel om man är i livets slutskede. Men det är viktigt med en bred vaccination för att vi ska bli av med den här smittan.
Läkemedelsverket för nu vidare informationen till den europeiska biverkningsdatabasen EudraVigilance.