Distanskontor reträttplatser under pandemin

I kommunhuset i Tierp ekar det tomt. Många medarbetare sitter i stället på distanskontoren i Uppsala och Gävle eller så jobbar de hemma. Hos Tierp och flera andra kommuner tror man distansarbetet kommer att öka efter pandemin.

I den tidigare frikyrkans lokaler i Uppsala delar Tierp, Östhammar och Heby kommuner kontor. Här ser vi Tommy Kjärsgård, fastighetssamordnare i Tierps kommun, och Lisa Karm-Togo, destinationsutvecklare på Östhammars kommun.

I den tidigare frikyrkans lokaler i Uppsala delar Tierp, Östhammar och Heby kommuner kontor. Här ser vi Tommy Kjärsgård, fastighetssamordnare i Tierps kommun, och Lisa Karm-Togo, destinationsutvecklare på Östhammars kommun.

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala län2021-02-20 09:00

I en tidigare frikyrkas lokaler i centrala Uppsala delar de tre kommunerna Tierp, Östhammar och Heby kontor. Kontoret har totalt tolv platser som delas demokratiskt mellan kommunerna.

– Vi öppnade kontoret 2016 tillsammans med Östhammars kommun. Efter en tid kom även Heby kommun med, förklarar Randi Graungaard, kommundirektör i Tierps kommun.

undefined
Randi Graungaard är kommundirektör i Tierp.

I dag är det nästan tomt på många kommunala arbetsplatser i Tierps kommun. Flera arbetar hemma medan en del sitter på distanskontoren i Uppsala eller Gävle där det finns sju platser.

När tidningen är på besök så finns personal från samtliga tre kommuner på plats. 

– Den ursprungliga tanken med kontoret var att underlätta vardagen och arbetet för våra anställda då vi har många möten och kontakter i Uppsala. Vi har också märkt att kontoren varit en fördel vid nyrekryteringar samt gjort det möjligt att behålla personal, säger Randi Graungaard.

undefined
Samtal över kommungränserna på distanskontoret.

Hon får medhåll av Lisa Karm-Togo som jobbar som destinationsutvecklare på Östhammars kommun.

– Som småbarnsförälder med ett arbete långt bort från hemmet är ett sånt här kontor nästan en förutsättning för att få ihop livspusslet. Jag arbetar här en eller två dagar i veckan, berättar Lisa Karm-Togo.

För Tommy Kjärsgård, fastighetssamordnare i Tierps kommun, innebär kontoret även att han slipper trängas på tåget mellan bostaden i Alsike och Tierp och riskera att exponeras för coronasmittan.

– Här på kontoret kan jag till stora delar sköta arbetet. Det är dessutom mera ergonomiskt än att sitta hemma och så slipper man coronastressen.

undefined
I den tidigare frikyrkan i centrala Uppsala delar de tre kommunerna kontor.

Randi Graungaard konstaterar att coronapandemin påverkat kommunens sätt att arbeta. 

– Oavsett om du sitter här eller jobbar hemifrån är du uppkopplad och kommer åt allt det material du arbetar med. Det gör att du inte behöver vara fysiskt på plats på arbetet varje dag. Även möten kan klaras av digitalt.

Hon tror att distansarbetet kommer att fortsätta i stort omfattning även efter pandemin.

– Utvecklingen mot mera distansarbete har skyndats på av coronan. Redan i dag har vår löneavdelning plockat bort en del av sina fasta arbetsplatser i kulturhuset Möbeln och en del jobbar regelbundet på distans istället. 

 I Tierps kommun finns även ett politiskt beslut att se över hur man ska arbeta på sikt, något som sannolikt kommer att påverka hur kontorsutrymmen kommer att utformas.

– Är inte all personal på plats varje dag är det inte rimligt att alla har egna kontorsplatser. Då är istället kontorsplatser som kan nyttjas av de personer som är på plats på kontoret en lämpligare lösning.

 Lisa Karm-Togo berättar att det varit diskussioner i Östhammars kommun hur arbetet ska utformas i framtiden.

– Det som diskuterats är att det ska bli en ökad grad av hemarbete eller härifrån distanskontoret. Men det ska kombineras med en viss närvaro på plats på kontoret i Östhammar.

Randi Graungaard menar att Tierps kommun på sikt skulle kunna minska sina kostnader för kontorslokaler ytterligare.

– Varje kontorsplats kostar oss pengar. Kan vi ställa om arbetet och arbeta mera på distans så minskar behovet av kontorsplatser. 

– Tidigare hade vi ofta en diskussion om att vi inte hade tillräckligt med kontorsplatser och att vi behövde flera lokaler. Den tiden är förbi nu, säger Randi Graungaard. 

Lokalkostnader

Så här mycket betalar Tierps kommun för distanskontoren: Uppsala (4 arbetsplatser) 80 600 kronor per år (20 150 kr/plats/år). Gävle (7 arbetsplatser) 200 603 kronor (28 678 kr/plats/år).

Enligt kommunens egna beräkningar kostar varje kontor på kulturhuset Möbeln i Tierp mellan 44 500 kronor och 70 632 kronor per år och i kommunhuset mellan 51 180 och 76 776 kronor medan genomsnittskostnaden för varje kontor hos individ och familjeomsorgen är 45 124 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!