Trots mindre pengar – ABF inför 6 timmars arbetsdag

Var tredje krona. Så mycket mindre pengar får studieförbunden. Det meddelade regeringen i höstas. Trots nedskärningen inför nu ABF i Uppsala län sex timmars arbetsdag med full lön.

Mikal Styrke, biträdande ombudsman på ABF i Uppsala län.

Mikal Styrke, biträdande ombudsman på ABF i Uppsala län.

Foto: Press

Uppsala län2024-01-17 16:30

– Det har förts diskussioner hela hösten om hur vi ska göra för att möta utmaningarna och vi vill inte lägga oss platta. Det har påverkat personalen väldigt mycket att vet att det kommer bli mindre pengar. Istället har vi diskuterat hur vi kan arbeta och må bra, säger Mikal Styrke, biträdande ombudsman på ABF i Uppsala.

Även om regeringsbeslutet ledde till en hel del oro och ilska valde ABF i Uppsala län att diskutera alternativa lösningar. Framför att gå den kanske mer typiska vägen – sparpaket och nedskärningar i arbetsstyrkan – gick de i motsatt håll.

Sedan årsskiftet har samtliga heltidsanställda 6 timmars arbetsdag med full lön. Det trots att studieförbunden får 250 miljoner kronor mindre i år.

undefined
Mikal Styrke, biträdande ombudsman på ABF i Uppsala län.

– Det minskade anslaget är ett angrepp mot hela kulturen och folkbildningen. Det är en allvarlig nedskärning och rent krasst kan man säga att det finns en risk att en tredjedel av verksamheten försvinner, säger Mikal Styrke.

Påverkar inte minskad arbetstid ert folkbildningsarbete?

– Vi omorganiserar även vårt arbetssätt. Vi går från att jobba enskilt till att jobba i arbetslag. Tanken är att vi ska samverka mer inom arbetsgrupperna vilket skapar bättre förutsättningar för att göra mer och bättre i folkbildningen. Idén är att kortare arbetsdag skapar mer engagemang och en bättre kvalitet. Vi investerar i personalen.

Mycket frihet ges också till de anställda som får lägga upp sitt eget arbete, men verksamhetens behov ska tas i åtanke. Framåt kommer flera utvärderingar göras för att följa upp hur det nya arbetssättet fungerar.

– Vi är medvetna om att vi prövar ny mark. Hade inte personalen varit redo hade vi nog inte vågat prova. Vi väljer att satsa och köra så hårt det går för att visa att vi inte tänker lägga oss platta för det här.

Vilka andra lösningar implementeras för att spara in på kostnaderna efter att statsanslaget minskat?

– Tidigare har vi förlitat oss på stats-, kommun- och regionbidrag. Nu skiftar man fokus till att stå på fler ben ekonomiskt. I år satsar vi på att öka annan finansiering. Det vi fokuserar på är intäkter från projekt och kursintäkter.

Mikal Styrke belyser att man även sparar in pengar där det går förutsatt att det inte påverkar verksamheten i alltför stor utsträckning. Vidare menar han att kortare arbetsveckor är förutsättningar för att "vara både en attraktiv arbetsplats och en radikal folkbildningsaktör".

Studieförbundens budget

Innan omprioriteringen fick studieförbunden cirka 1,8 miljarder per år. År 2024 får förbunden 250 miljoner kronor mindre. Minskningen fortsätter två år framåt och år 2025 minskar anslagen med 350 miljoner och år 2026 med 500 miljoner. Det jämfört med 2023 års nivå.

Minskningen motsvarar ungefär en tredjedel av nuvarande budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!