I ett uppmärksammat uttalande som sändes i Aktuellt säger Fredrik Sund, chef för infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset, att det nu behövs skarpare åtgärder för att få ned smittspridningen.
Till UNT säger han att det visat sig att de rekommendationer som använts hittills inte fungerar.
– Vi har prövat skärpta rekommendationer under hela våren, och det har varit ganska höga tonlägen. Men det börjar bli mer tandlöst när man redan har sagt det tio gånger. Det behöver vara någon konsekvens om man bryter mot rekommendationerna, säger Fredrik Sund.
Exakt vilken typ av strängare regler som behövs vill han inte säga. Det är upp till smittskyddsmyndigheterna och regeringen, säger han.
– Det ska absolut inte vara någon total nedstängning. Det måste vara rim och reson i åtgärderna. Men det behövs ett annat tonspråk för att få de sista delarna av samhället att hörsamma de välvilliga rekommendationerna, att få dem att vakna litegrann.
De lokala rekommendationerna har varit i kraft i drygt två veckor. Och om de hade haft önskad effekt borde man ha sett effekten av det nu, enligt Fredrik Sund. Alla som smittas har inte den längsta inkubationstiden.
Det är situationen i vården som gör att han säger att det måste till skarpare åtgärder. Visserligen är covid-patienterna som nu läggs in på sjukhuset något mindre vårdkrävande än vad man såg i våras.
– Många kommer in till sjukhuset tidigare i sjukförloppet. De har ofta redan testat sig och vet att de är sjuka i covid-19. Det såg vi inte alls i våras då många väntade hemma tills de blev knalldåliga. Kan vi lägga fokus på riskpatienterna, och om man sätter in behandling tidigare i förloppet kan de komma hem tidigare, säger Fredrik Sund.
Men många patienter behöver fortfarande rehabilitering när de börjar tillfriskna. Det gör att antalet patienter ackumuleras på sjukhuset.
– Dessutom har vi en värre situation med den uppskjutna vården och på det en mer tröttkörd personal. Vi tål inte samma covidanstormning som i våras.
Det som oroar nu är att den kraftiga smittökning man sett över hela landet kommer att visa sig i vården inom några veckor.
– Det är som ett långt godståg. Det vi ser är svansen av dem som smittades för några veckor sedan, säger Fredrik Sund.