Därför kan det krävas år av vanvård för djurförbud

Tolv år av misskötsel av sina kor krävdes innan en djurägare i Heby kommun fick djurförbud. Nu förklarar länsstyrelsen varför det kan dröja så länge innan en djurägare brister i djurhållningen innan djurförbud blir aktuellt.

Det krävs allvarliga eller upprepade brister i djurhållningen för att länsstyrelsen ska utfärda ett djurförbud.

Det krävs allvarliga eller upprepade brister i djurhållningen för att länsstyrelsen ska utfärda ett djurförbud.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Uppsala län2021-04-23 10:00

Över ett decennium med undernärda, skadade och ohyresangripna djur krävdes för att en djurägare i Heby kommun skulle få djurförbud av länsstyrelsen. Detta trots att det hade kommit in flera anmälningar mot djurägaren och länsstyrelsen gjort upprepade kontroller där de uppmärksammade bristerna under åren. Nu förklarar Elisabeth Schöning, enhetschef på veterinärenheten på länsstyrelsen, varför det kan ta så lång tid innan djurförbud blir aktuellt.   

— Jag kan vill inte uttala mig om det här specifika fallet. Men ofta beror det på att man får ett föreläggande från oss och då rättar djurägaren till bristerna. Men sedan går det en tid och då upptäcker man samma brist eller nya brister vid en ny kontroll. Då får man en ny chans att rätta till det och så gör djurägaren det och sköter sig ytterligare en period. Så ofta handlar det om att en djurägare balanserar mellan vad som inte är förenligt med djurskyddslagen och att det periodvis rättas till, säger hon.  

Samtidigt som djurägaren ständigt får nya chanser riskerar djuren att utsättas för ytterligare lidande, hur ser du på det? 

— Jag kan verkligen förstå att det kan se märkligt ut. Men det är hela tiden en avvägning vid våra kontroller där vi försöker se om djurägaren är på rätt spår, om hen har för avsikt att rätta till brister och följa lagstiftningen eller om förutsättningarna saknas. Ibland krävs flertalet kontroller för att göra den bedömningen. Det står också i lagstiftningen att man ska få en chans att ställa till rätta och att våra krav ska vara proportionella, vi får helt enkelt inte ta i med mer åtgärder och tvång än vad bristen kräver. 

Djurförbud är straffsanktionerat i djurskyddslagen och den som bryter mot djurskyddslagen riskerar böter eller fängelse i upp till två år. Därför krävs det stora och allvarliga eller upprepade brister i djurhållningen innan ett djurförbud kan bli aktuellt. 

— Djurförbud är ett stort ingrepp i en människas liv. Därför inträffar det oftast inte direkt efter att det har påvisats brister i djurhållningen. Det krävs antingen extremt allvarliga brister som lett till väldigt allvarligt lidande hos djuren eller att man vid upprepade tillfällen inte klarar av att sköta sina djur.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!