Region Uppsala avvaktar med munskydd på bussarna

Blir det trångt på bussarna kan en rekommendation om munskydd komma. Men det blir inga krav, enligt smittskyddet i Region Uppsala.

Johan Nöjd säger att en rekommendation om munskydd kan komma som en sista utväg om det inte går att undvika trängsel på bussarna.

Johan Nöjd säger att en rekommendation om munskydd kan komma som en sista utväg om det inte går att undvika trängsel på bussarna.

Foto: Staffan Claesson/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala län2020-08-20 19:50

Än så länge säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid Region Uppsala, att man avvaktar hur utvecklingen i kollektivtrafiken blir när skolorna kommer i gång innan man ändrar rekommendationerna.

– Ambitionen är att köra halvfulla bussar. Men kommer det rapporter om att det trots allt är trångt, då tycker jag det är naturligt att rekommendera att man sätter på sig ett munskydd på ett korrekt sätt. Men det kommer inte att vara obligatoriskt.

Hur ska man säkerställa att munskydden hanteras korrekt?

– Det har varit mycket information kring handtvätt. Samma sak tänker jag att man får göra kring munskydd, visa hur man ska hantera ett munskydd och också visa hur man absolut inte ska göra.

WHO rekommenderar munskydd i vissa lägen. Men från länder med munskyddskrav kommer rapporter om att munskydden sitter i pannan, på hakan, tas av och på och hängs på stolarna. 

Fungerar munskydd ute i samhället?

– Vi har alla sett bilder på många märkliga varianter av munskyddsanvändande. Jag vet inte hur de har gjort med kampanjer i de här länderna. Troligtvis funkar det här bra i Sydostasien, där man sedan länge har tradition att bruka munskydd. För oss här i Norden tror jag att information om hur man ska använda munskydd tål att upprepas några gånger.

Vårdhygien inom Region Uppsala konstaterade stora brister i munskyddsanvändningen i äldrevården. Om inte ens vårdpersonal klarar att använda dem korrekt, hur ska vanligt folk göra det?

– Du har en poäng där, säger Johan Nöjd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!