Marabou-bojkott sprider sig till Uppland

Mat och snacksföretaget Mondelez har svartlistats av Ukraina och nu sprids bojkotten till Uppland. "Vi kan inte bortse från att de fortfarande bedriver affärsverksamhet i Ryssland".

På Ica Maxi Gnista finns en lapp uppsatt vid Marabou-hyllan.

På Ica Maxi Gnista finns en lapp uppsatt vid Marabou-hyllan.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala län2023-06-23 11:30

Företaget som äger varumärken som Marabou, O'boy och Daim bojkottas nu av allt flera företag i Sverige, och under torsdagen meddelade även Uppsala kommun att totalt köpstopp gäller för Mondelez produkter. Det är dock få lokala företag som infört en egen bojkott.

Ica centralt har fattat beslut om att fortsätta sälja Mondelez produkter, vilket är en linje som flera Ica-handlare i Uppsala håller. 

– Vi har valt att följa Ica:s beslut i frågan. Vi säljer inga produkter som är producerade i Ryssland, men än så länge har vi kvar produkter från Mondelez i butik, säger Magnus Blomgren som är ansvarig butikschef på Ica Gottsunda.

Däremot har de sedan tidigare tagit bort eller återkallat alla produkter som är tillverkade i Ryssland.

– Det som finns i vårt sortiment nu har inte med Ryssland att göra. Och dyker det upp andra produkter som visar sig ha produceras i Ryssland plockas de bort både här och centralt, säger han.

Hans bild är att de flesta Ica-handlare i Sverige har valt att följa denna linje, även om det finns ett antal butiker som anslutit till bojkotten.

Kan ni komma att ändra er?

– Jag kan inte svara på den frågan. Nu känner vi oss trygga med Ica:s centrala beslut.

Har ni märkt av att kunder bojkottar Mondelez produkter?

– Nej, det tycker jag inte att det gör. Jag har mest fått frågor från nyfikna kunder. Men vi har inte märkt någon skillnad i försäljning, säger Magnus Blomgren.

Även på Ica Maxi Gnista har man valt att fortsätta sälja Mondelez produkter. Vid Marabou-hyllan finns även en lapp uppsatt med följande text:

undefined
På Ica Maxi Gnista finns en lapp uppsatt vid Marabou-hyllan.

"Vi svenskar har nog en speciell relation till Marabou så det är det som hittills fått störst uppmärksamhet. Ica tog redan tidigt efter Rysslands invasion beslut att inte sälja några varor som tillverkats i Ryssland, och har varit i kontakt med Mondelez eftersom de har kvar sin verksamhet där. Mondelez har försäkrat oss att inga varor som levereras till Ica-gruppen tillverkats eller packats i Ryssland. Med den bakgrunden har vi valt att fortsätta sälja Marabou, Philadelphia och Oreo."

När UNT frågar om vi kan intervjua butikschefen om beslutet så avböjer butiken att kommentera.

Förra veckan meddelade däremot Parks and resort, som äger bland annat Furuvik, att deras parker pausar inköp av Mondelez produkter. Det är framförallt chokladprodukter från företaget som används som priser i lyckohjul och säljs i butiker. När detta kan bli märkbart för parkens besökare är dock oklart.

– De befintliga produkter som finns i lager kommer vi av hållbarhetsskäl använda. Sedan fasas de ut och ersätts av andra produkter, säger Annika Troselius som är informationschef hos Parks and resort.

Varför fattade ni beslutet?

– Frågan kom upp när Mondelez svartlistades i Ukraina. Vi hade en dialog med svenska Mondelez och vi har ju endast svenska Mondelezprodukter i våra parker. Men nu har vi landat i att vi inte kan bortse från att moderbolaget fortfarande bedriver affärsverksamhet i Ryssland.

Beslutet att sluta köpa in Mondelez är däremot inte ett permanent beslut. Annika Troselius kan dock inte säga vad som krävs för att deras köppaus ska upphävas.

Bojkotten har även spridit sig på andra håll i Sverige, bland annat Stockholms och Göteborgs stad infört köpstopp. Även SAS, SJ och Svenska fotbollsförbundet har fattat beslut om att bojkotta Mondelez.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!