Eftersom det är så få som testas för covid är det svårt att veta hur stor spridningen i samhället är. Det mesta talar dock för att smittan fortsätter minska långsamt. Folkhälsomyndighetens oro för en ny smittvåg, med en topp i slutet av maj, ser inte ut att besannas, enligt Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.
På sjukhuset är covidläget stabilt, med en ström av enstaka svårt sjuka patienter. De flesta av dem är äldre och sköra eller ofullständigt vaccinerade.
Anna Gillman vill uppmana alla som ännu inte tagit sin tredje vaccindos att göra det.
– Sjukdomsskyddet mot omikron är nästan obefintligt efter bara två doser. Och även yngre kan bli svårt sjuka i omikron, säger hon.
I Uppsala län är det nu ungefär hälften av dem under 40 som tagit den tredje vaccindosen. I åldersgrupperna över 60 ligger det på mellan 88 och 94 procents täckning för den tredje dosen.
För den fjärde dosen, som erbjuds till dem över 65, är vaccintäckningen betydligt lägre och ligger på mellan 34 och 44 procent för dem mellan 65 och 80. Det är dock inte lika oroande, enligt Anna Gillman.
– Sannolikheten att avlida eller hamna på sjukhus minskar drastiskt för dem som tagit sin tredje dos. Med en fjärde dos boostar man upp sitt skydd mot omikron, vilket kan vara viktigt för de allra sköraste. Men det är inte som förra våren, då det handlade om liv och död om man tagit vaccindoserna eller inte, säger hon.
Risken för en ny virusvåg till hösten är svårbedömd, enligt Anna Gillman. Men att det skulle komma en helt ny virusvariant som leder till nya stängningar av samhället tror hon är osannolikt.
– Det är väldigt troligt att det kommer en ny spridning när det blir kallare i höst. Vilken variant det blir, det vet vi inte. Men ska jag gissa är det förmodligen någon undervariant av omikron. Den varianten verkar vara ett bra virus ur virusets synvinkel. De vars immunitet klingat av kan då bli sjuka igen. Men det är troligt att de flesta blir förkylda, som i en influensasjuka, säger Anna Gillman.
I flera länder har man bedömt att tre vaccindoser skyddar tillräckligt bra mot allvarlig sjukdom och död, vilket man har sett som huvudsyftet med vaccineringen. Men här i Sverige kommer förmodligen rekommendationen för ytterligare en fjärde dos att till hösten ligga någonstans runt 50-årsåldern.