På torsdagen pekade prognosen på att vattenståndet vid mätstationen i Forsmark i helgen kan bli 80–90 centimeter över det normala, det vill säga över referensytan i RH 2000 (Sveriges nationella höjdsystem). En så kraftig höjning på kort tid skulle kunna få stora effekter.
– Det är ovanligt att det sticker iväg och blir sådana här stora toppar, om det inte är en jättestorm på väg. Och det är det inte. Vi blev faktiskt fundersamma när vi såg det här i våra egna prognosmodeller, säger Anna Geidne, meteorolog på SMHI.
Hon beskriver Östersjön lite som ett badkar där vattnet naturligt skvalpar fram och tillbaka mellan kusterna. Det som ser ut att hända under natten mot lördag är helt enkelt att vinden plötsligt vänder.
Ett lågtryck sveper förbi under fredagen och driver vattnet bort från området, men möter sedan nästa lågtryck med kraftiga nordvindar som trycker vattnet tillbaka mot Gävlebukten och Upplandskusten. Det skulle då potentiellt göra att vattennivån kortvarigt, men kraftigt, stiger i området.
– Det blir som en rekyl för den här vågen av vatten som är på väg bort. Men det är fortfarande en relativt osäker prognos och blir det lite fel i tidtabellen för det andra lågtrycket kommer den här effekten inte att uppstå. Men det är helt klart ett intressant fenomen, säger Anna Geidne.
SMHI har därför inte utfärdat några varningar för högt vattenstånd. Det gör man först om prognosen håller i sig och blir mer säker.