Endast 47 röster avgjorde i Regionen

Med 47 rösters marginal tog Miljöpartiet ytterligare ett mandat när onsdagsrösterna räknades i Region Uppsala. Och det är MP som tillsammans med mittenpartierna sitter med avgörandet om vilka som ska styra regionen nästa mandatperiod.

Hans Wennberg (MP), Malin Sjöberg Högrell (L) och Unn Harsem (C) har nyckelrollerna när det nya styret i regionen förhandlas fram. C och MP slåss dessutom om det sista mandatet.

Hans Wennberg (MP), Malin Sjöberg Högrell (L) och Unn Harsem (C) har nyckelrollerna när det nya styret i regionen förhandlas fram. C och MP slåss dessutom om det sista mandatet.

Foto: Pressbild

Uppsala län2022-09-15 19:22

Rösträkningen i regionvalet är en rysare in på målsnöret. När de sena förtidsrösterna räknats hade Miljöpartiet tagit ytterligare ett mandat på Centerns bekostnad, jämfört med resultatet på valnatten. Marginalen var då endast 47 röster ner till Centern. 

Med så små marginaler kan länsstyrelsens slutliga rösträkning, som väntas klar först nästa vecka, förändra läget igen. I den slutliga räkningen vid valet 2018 tillkom drygt 800 röster som lagts åt sidan som potentiellt underkända. Enligt Arne Åhman, valsamordnare på länsstyrelsen, handlar det till exempel om valkuvert där väljare av misstag lagt i två valsedlar för samma parti.

– Är det tydligt vilket parti rösten avser så blir den godkänd, säger Arne Åhman.

I länsstyrelsens sluträkning blir det en hård kamp mellan tre partier, M, MP och C, om de två sista mandaten som delas ut. I den preliminära rösträkningen tillföll dessa platser M och MP. Skulle ett av mandaten byta ägare igen får det dock ingen betydelse för vilka som kommer att styra regionen.

De rödgrönas 48 mandat innebär att S, V och MP kan få 9 av 19 platser i regionstyrelsen, enligt den komplicerade matematik som styr fördelningen. Det innebär i sin tur att SD blir vågmästare i både regionstyrelse och nämnder.

Det nuvarande blågröna styret får inte heller de majoritet i varken regionstyrelse eller nämnder. Och här börjar svårigheterna att sy ihop en koalition.

Miljöpartiet har tydligt deklarerat att de inte vill ha en situation där Sverigedemokraterna är vågmästare.

– Vi diskuterar i partiet hur vi kan lösa det, säger Hans Wennberg (MP).

Socialdemokraterna å sin sida säger att det krävs ett majoritetsstyre för att lösa utmaningarna den kommande mandatperioden.

Det är dock inte lätt att se vilka som ska ingå i en sådan majoritet. Liberalerna och Centern har tydligt deklarerat att de inte vill samarbeta varken med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. För Liberalernas del finns även ilska över Socialdemokraternas kampanj dagarna före valet.

– Jag tycker det var en fruktansvärd kampanj där Socialdemokraterna i annonser skrev att de är det enda socialliberala partiet. Det är ett stort steg att samarbeta med dem efter det, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln angavs felaktigt att de rödgröna skulle kunna få majoritet i regionstyrelsen. Det fanns dock ett fel i den beräkningen som nu är korrigerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!