En rad länder vägrar ta emot kriminella eller andra som ska utvisas från Sverige om de inte kan uppvisa ett negativt covidtest. Enligt gränspolisen utnyttjas det här systematiskt för att undgå utvisning.
– Genom att vägra testa sig vet personerna att de kan stanna i Sverige. Våra möjligheter att få dem att lämna landet sätts därmed ur spel. Vi stöter allt oftare på problemet i takt med att det spridit sig att det fungerar på det här sättet. Det säger Göran Andersson, polisinspektör vid gränspolisen i Region Mitt som omfattar bland annat Uppsala län.
Kan ni inte ta test med tvång?
– Nej, det är inte tillåtet. Covidtest betraktas som kroppsbesiktning vilket endast får genomföras då en person är misstänkt för brott, inte om någon ska utvisas eller avvisas från Sverige, uppger Göran Andersson.
Enligt honom har det här lett till att brottslingar som dömts till utvisning har släppts ut i frihet.
– Under det senaste året har det varit flera fall i Region Mitt där personer frigivits, trots att de dömts till utvisning. Det gäller även individer som begått grova sexualbrott.
Kan ni inte hålla dem inlåsta tills vidare?
– Så långt det är möjligt prioriterar vi att de här personerna inte ska friges men förvarsplatserna är idag så få att det inte alltid går. Innan pandemin fanns cirka 540 förvarsplatser i landet, nu finns bara runt 220 platser som vi kan använda, säger Göran Andersson.
UNT har tagit del av en skrivelse som Polisregion Mitt skickat till Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten. Enligt skrivelsen vittnar samtliga polisregioner i landet om att "personer har behövt släppas ur förvar då de vägrat genomgå covidtest". Dessutom uppges att regionerna undviker att ta personer i förvar om dessa inte vill medverka till testning.
Att personer vägrar covidtest förekommer enligt polisen både bland dem som ska utvisas (till exempel brottslingar) och de som ska avvisas (till exempel för att de nekats asyl). På begäran från Migrationsverket har polisen i uppgift att ordna så att personerna lämnar landet. Polisen i Uppsala län har idag 550 sådana ärenden.
Enligt Göran Andersson handlägger gränspolisen i Region Mitt varje vecka en handfull ärenden där personer vägrar testning. Han beräknar att ungefär hälften av dem som har beslut om så kallad verkställighet (utvisning och avvisning) säger nej till test av dem polisen kommer i kontakt med.
Hur försöker ni lösa situationen när personerna inte vill testa sig?
– Det enda som återstår är att motivera dem att lämna Sverige frivilligt. Vi informerar personerna om att de inte har rätt till ersättning ifall de stannar. I några fall leder det till att de återvänder till hemlandet, uppger Göran Andersson.
Vad händer med de personer som säger nej till test och som inte bor på förvar?
– I lagens mening befinner de sig illegalt i Sverige och är hänvisade till att bo hos bekanta eller på gatan. Att begå brott blir för en del deras enda möjlighet till försörjning.
För att hantera saken inriktar sig polisen på personer från länder som ofta tar emot sina medborgare, trots att dessa saknar negativt covidtest. Det handlar bland annat om Georgien, Ukraina och Armenien.
Regeringen har gett polisen i uppdrag att under 2021 öka antalet utvisningar av brottsdömda.
– På grund av den nuvarande situationen har vi väldigt svårt att fullgöra vårt uppdrag fullt ut, konstaterar Göran Andersson.