Vill bygga om vattentornet – toaletten en utmaning

När Stefan Astermo för sex år sedan köpte ett övergivet vattentorn hade han visioner om att skapa ett unikt hem. Men det blev ett projekt där tiden tycks ha sin egen takt – och toaletter har fått en oväntat stor betydelse.

"Det var ett tag då jag, varenda gång jag gick in på en ny toalett, funderade på hur stor toalett man kan få in i tornet", säger Stefan Astermo.

"Det var ett tag då jag, varenda gång jag gick in på en ny toalett, funderade på hur stor toalett man kan få in i tornet", säger Stefan Astermo.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala län2024-02-17 12:00

Stefan Astermo köpte det historiska vattentornet 2018 för 650 000 kronor.  Drömmen var att bygga en bostad med hiss, biorum, och en balkong med havsutsikt. Men de senaste åren har han mest tänkt på toaletter. 

– Det var ett tag då jag. varenda gång jag gick in på en ny toalett, funderade på hur stor toalett man kan få in i tornet, säger den 58-årige maskiningenjören Stefan Astermo. 

Detta praktiska övervägande har alltså blivit en del av hans vardag.

Har du bestämt vilken slags toalett du ska ha?

– Det kommer att vara tre toaletter.

Åh, okej. Du bor ju ensam. Varför tre toaletter då?  

– Högst upp kommer det att vara sovrum, toalett, dusch och bastu. Den andra toaletten ska vara på andra våningen där det ska finnas arbetsrum och gästrum. Och sen längst ner kommer det att vara en toalett med dusch i tvättstugan. 

Varför så många toaletter? 

– Ja, kommer man hem nödig från jobbet, då tar det ganska lång tid om man bara har en toalett högst upp. Eller om man ligger i sängen högst upp och bara har en toalett längst ner.

undefined
De stora utmaningarna har varit ventilation, vatten, avlopp, och bygglovsritningar, berättar ägaren Stefan Astermo.

Framstegen har varit långsamma. Efter sex år har han endast lyckats lägga golv på tre kvadratmeter och riva ett tak som hotade att kollapsa.

– Det var en djup grop som man kunde ramla ner i, därför behövde jag täcka över golvet. Jag har också tagit bort locket på tanken, för att det höll på att rasa.

De stora utmaningarna har varit ventilation, vatten, avlopp, och bygglovsritningar. En ytterligare komplikation är att det ursprungliga bygglovet har gått ut, vilket innebär att han nu måste ansöka om ett nytt bygglov. 

undefined
Efter sex år har han endast lyckats lägga golv på tre kvadratmeter.

Men Stefan Astermo är inte nedslagen. 

– Vattentornet är unikt. Inte många har något liknande. Men visst skulle det vara skönt att ha det klart innan jag går i pension. 

Du har inga barn. Finns det någon som kommer att ta över detta?

– Min systerson, som nyligen examinerades från KTH och har fått jobb i Hofors, kanske kan ta över tornet i framtiden.

undefined
Vattentornet i Skutskär, som Stefan Astermo köpte 2018.

Vattentornet, som är på totalt 24 meter, ska inredas i fem våningar. Tornet byggdes 1908 av fabriken Stora Enso och togs ur bruk 1946. Sedan dess har det stått öde.

Innan Stefan Astermo köpte vattentornet ägdes det av Daniel Hallgren, en av grundarna till Nordupplands kända spökvandring "Haunted Halloween". Daniel Hallgren äger även Folkets hus i Skutskär. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!