SVT Uppsala var först att berätta om initiativet att betala djurägare mellanskillnaden mellan länsstyrelsens bidrag och den faktiska kostnaden för rovdjursstängsel. Bakgrunden är en donation till föreningen på 1,5 miljon som specifikt ska gå till att bevara vargen i Uppland.
– Vad vore då inte bättre än att satsa det på Siggeforareviret och att hjälpa djurägarna där. Vi vill undvika att en varg skjuts och undvika att varg tar får, säger Per Axell, ordförande för Svenska rovdjursföreningen i Uppsala.
Föreningen menar att djurhållning och varg kan existera sida vid sida, men att man då måste rigga för det. Och de senaste dagarna har förfrågningarna från djurägare börjat droppa in.
– Naturvårdsverket har slagit fast att en livskraftig population vargar är ungefär 300 individer, förutsatt att det kommer in nya gener ungefär vart femte år. De här genetiskt viktiga vargarna i Siggeforareviret måste få föröka sig. Om det ekonomiska är bekymret för djurägare så tar vi bort det hindret, och dessutom har vi erfarna stängslare som monterar upp stängsel.
Men länsstyrelsen och förvaltningsrätten menar att vargens bevarandestatus inte hotas av den här skyddsjakten.
– Vi delar inte den bedömningen. Risken är att någon av föräldradjuren skjuts, och att den förälder som blir kvar med valparna får svårt att försörja sig. Man skapar mer problemvargar om man skjuter sönder revir, det är ingen lösning på sikt.