I stor utsträckning är det bosättningslagen som styr hur mottagandet av asylsökande och nyanlända ser ut i landets kommuner. Lagen togs fram 2016, efter det historiskt höga asylmottagandet åren innan.
Många som fått uppehållstillstånd väljer själva var de ska bo genom att ordna egen bostad. Men de som av olika skäl inte kan ordna bostad på egen hand anvisas till en kommun. Då är kommunen tvingad att ordna boende åt de nyanlända under den första tiden. Utöver bostad ansvarar kommunerna också för sådant som skola, barnomsorg, SFI-utbildning och vid behov försörjningsstöd för alla nyanlända.
Ett av syftena med bosättningslagen var att sprida ut mottagandet i landet.
– Som län har Uppsala inte haft en tradition av att ta emot så många anvisningar, så lagen innebar en stor förändring för många av kommunerna i länet, säger Sofia Maherzi, handläggare för integration på länsstyrelsen.
Under perioden 2016–2022 anvisades 4 356 personer till länets kommuner, av dem blev 4 352 faktiskt mottagna. De första åren var antalet något högre än beräknat eftersom det fanns en eftersläpning i systemet och många redan bodde på Migrationsverkets anläggningar. De senaste åren har det i stället kommit färre personer än beräknat.
– Vår bedömning är att mottagandet fungerar och har fungerat väldigt bra generellt. De första åren fick kommunerna arbeta intensivt för att bygga upp bra system, och det har man lyckats med. Ett problem som diskuteras nu är hur man ska lyckas upprätthålla systemet när antalet nyanlända är så pass lågt, säger Sofia Maherzi.
År 2017 anvisades 1 306 personer till länets kommuner. Nästa år väntas Uppsala län ta emot 333 nyanlända personer. Majoriteten av dessa, 249 personer, väntas självbosätta sig i någon av länets kommuner. Resterande 84 personer blir anvisade.
Det är regeringen som fattar beslut om hur många varje län ska ta emot. Länsstyrelsen tar sedan beslut om hur många som ska anvisas till respektive kommun. Den här fördelningen görs utifrån bland annat befolkningsstorlek, förutsättningar på arbetsmarknaden och hur många nyanlända som redan finns i varje kommun.
I Europa har antalet asylsökande ökat kraftigt de senaste åren, men den utvecklingen syns inte i Sverige. Enligt Migrationsverkets senaste prognos räknar man med att cirka 13 000 personer söker asyl i Sverige i år och nästa år.