Älvkarleby, Östhammar och Tierp toppar listan när det kommer till ökningen av anmälda narkotikabrott under åren 2021–2022. I Älvkarleby har brottsanmälningarna ökat med 44 procent, i Östhammar med 31 procent och i Tierp är ökningen 23 procent.
Heby och Knivsta visar däremot en nedgång, där de anmälda drogbrotten minskat med 28 respektive 18 procent. Men det beror inte nödvändigtvis på att de faktiska drogbrotten blivit färre, menar polisinspektören Jörgen Wilestedt.
– Ökningen i Tierp och minskningen i Heby beror på att vi poliser varit mer aktiva i Tierp. Vi får helt enkelt bli bättre i Heby, säger han.
Orterna där de anmälda drogbrotten ökat mest är dessutom betydligt mindre än exempelvis Uppsala, där de anmälda narkotikabrotten ökat med 5 procent. Det spelar också in, menar Bengt Eriksson, kommunpolis i Älvkarleby och Östhammar.
– När det flyttar in några väldigt aktiva kriminella på en mindre ort med lägre brottslighet ökar den aktuella brottsligheten procentuellt mer än om man ser till en större stad, säger Bengt Eriksson.
Narkotikabrott är oftast det som polisen kallar för egeninitierade ärenden – brott som polisen upptäcker själva utan att någon annan anmält brottet.
– Så det är beroende av hur mycket tid vi har att lägga på just narkotikabrott vid tillfället. Ett högt tryck av inrapporterade händelser eller brott ger oss mindre tid att ”leta upp” narkotikabrott, säger Bengt Eriksson.
På vilket sätt letar polisen upp narkotikabrott?
– Vi jobbar uppsökande mot kända missbrukare, de som vi ser umgås med kända narkomaner samt profilerar vid ställen eller områden som är kända för oss för narkotikahantering. Även i trafikkontroller träffar vi på narkotikapåverkade förare och passagerare samt kan även hitta narkotika i bilar vid husrannsakningar, med mera.
Polisen jobbar förebyggande med ungdomar, ofta tillsammans med kommunernas socialtjänst med till exempel orossamtal i hemmet.
Den största åldersgruppen när det gäller droganvändning ligger mellan 20–35 år, berättar han. Åldersgruppen visar särskilt intresse för cannabis, amfetamin och kristall.
Varför just den åldersgruppen?
– Jag tror att det beror på att det är i det åldersspannet som personerna är som mest brottsaktiva, säger Bengt Eriksson.
Cannabis är ofta en instegsdrog för många.
– Just nu finns det starka legaliseringslobbyister som framhäver att cannabis är ofarligt. Historiskt sett har cannabis haft en stark närvaro. Det är den mest utbredda av alla droger.
Kristall, också känd som 3CMC eller "Kriss" som den kallas på gatan, ökar i popularitet i Norduppland.
– Kristall är relativt nytt men börjar bli stort i Norduppland. Det var en av de nya designerdrogerna som från början inte var olaglig.
En designerdrog är en kemiskt tillverkad version av en illegal drog som ändrats för att undvikas bli klassas.
Sedan 2019 är kristall narkotikaklassad. Dess effekter liknar amfetamin. Den kan orsaka rysningar, ökad empati och hallucinationer. Bieffekter inkluderar kramper och psykoser.
De flesta droger kommer antingen från Gävle eller Uppsala. Men det går också att skaffa dem från andra källor, såsom via internet.
– Många vänder sig till droger på grund av psykisk ohälsa. Det blir ett sätt att självmedicinera. Det är också ett sätt att uppleva rus, säger Bengt Eriksson
Droger har negativa inverkningar på hjärnan, särskilt för unga som inte har färdigutvecklade hjärnor.