Äldre fick dela sjuktaxi – inför nya direktiv

Fram tills onsdagen fick äldre personer dela sjuktaxi med andra. Nu har UL utfärdat nya direktiv, men det är fortfarande oklart hur transporter av misstänkt coronasmittade ska hanteras.

Fram tills i onsdags fick äldre personer i länet dela sjuktaxi med andra. Nu har UL infört nya direktiv, men hur man ska hantera coronasmittade personer är ännu oklart.

Fram tills i onsdags fick äldre personer i länet dela sjuktaxi med andra. Nu har UL infört nya direktiv, men hur man ska hantera coronasmittade personer är ännu oklart.

Foto: TT/UNT-arkiv

Uppsala län2020-03-19 13:00

Många äldre åker sjuktaxi när de ska besöka sjukhus och vårdcentraler. UNT har varit i kontakt med Kerstin, som egentligen heter något annat. Hennes mamma är i 80-årsåldern och skulle göra ett planerat besök på Akademiska sjukhuset i måndags. Kerstin rådde sin mamma att inte åka kollektivt på grund av att mamman tillhör en riskgrupp. I stället bad hon mamman att göra en sjukresa med taxi, i tron om att det var ett säkrare alternativ.

– Men när hon kommer in i taxin sitter det redan två personer där och de blev totalt fyra personer i en liten bil, säger Kerstin.

På tillbakavägen var det på samma sätt – fyra personer i samma taxibil. Kerstin är kritisk till att UL inte har varit snabbare med att hitta en lösning på hur äldres sjukresor ska hanteras.

– Det går ju stick i stäv med att de här gamlingarna inte ska gå utanför dörren i stort sett. De borde sära på alla, men främst de gamla. Det finns ju ingen brist på taxibilar, säger Kerstin.

UL ansvarar för sjukresorna i Region Uppsala. Presschefen Helena Klange säger att man från och med onsdagen ändrat direktiven för sjukresor.

– Vi gör inte på det sättet längre. Nu kommer alla äldre att åka själva i bilarna och chaufförerna kommer inte plocka upp fler.

Alla som är äldre än 75 år kommer att få egna taxibilar vid sjukresor. Varför man valt just den åldersgränsen kan Helena Klange inte svara på.

– Det är ingen offentlig auktoritet som utfärdat direktivet, utan det är näringen gemensamt som kommer fram till det, eftersom det är en riskgrupp, säger hon.

Varför har man inte gjort det här tidigare?

– Jag kan inte svara på det, men det kan vara att det inte har funnits behov för det tidigare, säger Helena Klange.

Ett annat problem med sjukresorna är att det i dagsläget är oklart hur man ska hantera misstänkta fall av coronasmitta. I dag är den enda fungerande lösningen privat bil, där man kan få ersättning för sjukresa i efterhand. Men om man till exempel saknar tillgång till privat bil finns inga alternativa sjukresor i dagsläget.

– Där har vi inget tydligt direktiv för hur de ska ta sig till vården. Från taxinäringen har man sagt att de inte ska åka taxi. Vi måste lösa transporten, men vi kan varken erbjuda taxi eller kollektivtrafik. Där väntar vi på direktiv ifrån sjukvårdsförvaltningen på Region Uppsala, säger Helena Klange.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!