Målet med projektet är att förbättra samarbetet mellan sjukvården, kommunerna, privata aktörer och myndigheter, enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.
– Vi ska kartlägga hur en gemensam vårdprocess för samtliga vårdgivare behöver se ut för att patienterna ska få den bästa vården. En viktig aspekt är att insatserna görs mer synkat och i rätt ordning, säger Åsa Magnusson, sektionschef för beroende- och neuropsykiatrin på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.
Personer med beroende av alkohol och narkotika löper en stor risk att drabbas av samsjuklighet i form av psykiatriska sjukdomar. Tillstånden kan vara ADHD, drogutlösta psykoser, hepatit och andra infektioner till följd av intravenöst missbruk.
– Många med samsjuklighet som får LVM-vård (lagen om vård av missbrukare) har även behov av sjukhusvård, men i nuläget är det oklart vilket ansvar beroendepsykiatrin har för den uppföljande vården under och efter LVM, säger hon.
Ansvaret för vård och behandling är uppdelat på många aktörer vilket Åsa Magnusson tror är en faktor till varför patienterna "hamnar mellan stolarna".
– Det finns ett behov i länet att utveckla samverkan för målgruppen genom att identifiera och tydliggöra en gemensam process. Nu görs en kartläggning av aktörer i länet. I augusti kommer en enkät skickas ut om vad som behöver bli bättre.