Sofie Blomgren, valsamordnare på Uppsala kommun, säger att man noterat att de största skillnaderna i antalet förtidsröster, om man jämför med valet 2018, kom under första veckan. Men liksom förra gången så är det i antal räknat fler som väljer att rösta närmare valdagen och från tisdag och framåt denna vecka har antalet förtidsröster legat klart över motsvarande dagar inför det förra valet.
I Uppsala är det vallokalen i Gränby centrum som lockat flest förtidsröstare. 9 624 personer hade till och med torsdagen den 8 september röstat där. På andra plats kommer Stadshuset, där 5 925 hittills har röstat.
– Med lokalen i Stadshuset fångar vi upp många av pendlarna, säger Sofie Blomgren.
Totalt är det 92 960 personer som har förtidsröstat i Uppsala län, enligt de siffror som Valmyndigheten uppdaterade på lördagsmorgonen. Då är alla förtidsröster från torsdagen och fredagen ännu inte med i statistiken. I hela landet har närmare 2,6 miljoner, av de 8,2 miljoner röstberättigade, förtidsröstat enligt samma siffror.
Förtidsrösterna förvaras i säkra utrymmen och sorteras och körs ut till vallokalerna på valdagen av Postnord. Enligt Sofie Blomgren räknar man med att alla förtidsröster som lämnats i en vallokal i Uppsala före klockan 16 på lördagen ska hinna fram i tid för att kunna räknas i valnattens preliminära räkning. De som kommer in senare räknas under den så kallade onsdagsräkningen, onsdagen efter valdagen, när utlandsröster och sena förtidsröster räknas.
Blir det många förtidsröster kan rösträkningen på valnatten försenas något. Det är först när vallokalerna stängts klockan 20 som förtidsrösterna kan läggas i valurnorna. När den hanteringen är klar kan rösträkningen påbörjas. Detta beror på att den som förtidsröstat kan ångra sin röst genom att gå till vallokalen och rösta som vanligt på valdagen. Då plockas förtidsrösten bort.
Innebär det att ni vill att de som förtidsröstat för säkerhets skull går till vallokalen på söndagen och röstar om för att snabba på rösträkningen?
– Helst vill vi ha röstandet utspritt. Om alla kommer till vallokalen på valdagen så blir det längre köer, säger Sofie Blomgren.
För att ingen ska kunna mixtra med röstproceduren finns särskilda bestämmelser bland annat om att ingen får vara ensam med rösterna och att de som står på en lista eller är starkt knutna till ett parti inte får jobba som valarbetare. Det finns också begränsningar för medlemmar ur samma familj att jobba i samma vallokal.