600 uppsagda ska söka sina jobb på nytt

Keolis tar över driften av UL:s busstrafik sommaren 2022. Personalen blir uppsagd från sin nuvarande anställning och måste söka nytt jobb hos Keolis. Facket är kritiskt mot upplägget: "Säkra kompetensen"

UL ställde inga krav på personalövergång i sin upphandling av busstrafiken.

UL ställde inga krav på personalövergång i sin upphandling av busstrafiken.

Foto: UNT arkiv

Uppsala län2021-08-11 05:00

Keolis gick vinnande ur upphandlingen för UL:s busstrafik för regionaltrafiken i Uppsala län samt stadsbussarna i Enköping. UL ställde inte krav på så kallad personalövergång, vilket innebär att Keolis inte behöver ta över hela personalstyrkan från företagen som tidigare stod för driften. De 600 anställda blir därför uppsagda, men Keolis hoppas att många väljer att söka nya jobb hos dem. 

– Det behövs folk i bussbranschen och jag ser egentligen inte att någon behöver vara orolig för sitt jobb. Vi vill gärna att folk söker sig till oss, säger Karin Nilsson Malmén, kommunikationsdirektör på Keolis. 

undefined
UL ställde inga krav på personalövergång i sin upphandling av busstrafiken.

Hon förklarar varför Keolis inte vill ta över hela personalstyrkan.

– De tidigare leverantörer har haft uppdrag för UL men även andra uppdrag som de har anpassat sina turer utifrån. Vi måste planera utifrån det avgränsade geografiska området som nu är upphandlat och utforma den bästa trafiklösningen utifrån det, både när det gäller turernas upplägg och bemanningen. Att plocka de anställa rakt av blir fel i det läget, säger Malmén och tillägger: 

– Alla förändringar innebär en risk för att människor som är otåliga flyttar på sig. Den risken måste vi ta för att uppfylla avtalet med UL på bästa sätt. 

undefined
Karin Nilsson Malmén har svårt att förstå oron från fackets sida och menar på att de kommer behöva mycket personal framöver.

Charlotta Widegren är Kommunals huvudskyddsombud. Hon menar att Keolis borde genomföra en personalövergång om personalen ändå kommer att anställas.  

– Varför tar de då inte över hela personalstyrkan för att säkra kompetensen? Vi har förare som söker sig bort för att säkra sin ekonomi. De kan inte vänta till juni 2022 för att veta om de har en anställning eller inte, säger Widegren. 

En annan farhåga från fackets sida är att personal med lång erfarenhet kommer förlora sina jobb.  

 – Det är väldigt mycket ekonomi i detta. Vill bussbolagen tjäna pengar kan Keolis undvika att anställa de som har högst lön enligt kollektivavtal och anställa personal med mindre erfarenhet, säger Widegren. 

undefined
Charlotta Widegren menar på att en personalövergång är viktig då de anställda behåller sitt nuvarande anställningsavtal. Om man söker ett nytt jobb får man ett nytt anställningsavtal som nollställer tiden man jobbat, vilket påverkar hur LAS-regler tillämpas.

Karin Nilsson Malmén, på Keolis, har svårt att förstå oron. 

– Vi är måna om att betala marknadsmässiga löner. Rätt person på rätt plats till rätt lön ska inte vara något problem, säger Malmén. 

Kommunal kommer under hösten driva en förhandling mot Keolis och lägga fram deras argument till varför detta ska räknas som en verksamhetsövergång där personalen har rätt att följa med till nästa arbetsgivare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!