– Jag är väldigt kritisk till de blågrönas förhållningssätt. Vi från socialdemokraterna vill att man använder pengarna från staten i vården, men också att man gör en satsning på 60 miljoner utifrån de ökade skatteintäkterna, säger oppositionens regionråd Vivianne Macdisi (S).
Hon anser att pengarna det blågröna styret vill lägga på vården inte är tillräckliga och pekar på en ny skatteprognos som visar att det finns 60 miljoner kronor extra för Region Uppsala. Enligt henne borde även dessa pengar läggas på vården.
Vivianne Macdisi säger att Socialdemokraterna lagt fram ett förslag på att förstärka budgeten med anledning av den ökade skatteprognosen, men att det fått avslag av regionstyrelsen.
Regionstyrelsens ordförande Emilie Orring kallar förslaget för "oseriöst".
– Skatteunderlagsprognoser går upp och ner hela tiden, och vi har en ordnad budgetprocess. Jag tror inte Vivianne skulle vilja att vi drog in pengar så fort skatteunderlaget krymper.
I förra veckan rapporterade UNT att det blågröna styret vill lägga 40 miljoner kronor på att höja löner för sjuksköterskor inom slutenvården. Nu går man ut med hela paketet som omfattar 223 miljoner extra till vården i Region Uppsala, som ska gälla för nästa år. Pengarna kommer från regeringens budget, där extra medel delas ut till regionerna med anledning av coronapandemin.
Enligt det blågröna styret ska pengarna användas till hjälpa till att hantera den vård som blivit uppskjuten på grund av pandemin, samt för att öka antalet vårdplatser.
– Vi tycker att det är viktigt att de här pengarna kommer ut i verksamheterna, därför tar vi det här beslutet inför 2022. Vi ger dels våra egna verksamheter mer pengar, men också mer pengar till självständiga aktörer, säger Emilie Orring.
Bland annat läggs 86 miljoner till Akademiska sjukhuset för att hantera den uppskjutna vården och 9 miljoner till Enköpings lasarett i samma syfte. 35 miljoner läggs till regionstyrelsen för bland annat satsningar på logistik och lagerhantering samt HR-stöd.
– Medarbetarna ska ägna tid åt det som de är utbildade till istället för att ägna tid åt onödig administration och jaga materiel. Bättre logistik- och lagerhantering frigör även ekonomiska resurser som kan användas till att utveckla vården, säger hon.
I nuläget pågår fackliga diskussioner kring förslaget, och det faktiska politiska beslutet fattas den 21 december.